ŽZH spremno dočekala novi snijeg, nastave u ŽZH nema do daljnjeg

U noći sa subote na nedjelju te jučer prijepodne magistralna cesta M 6.1 prema Mostaru bila je potpuno zatvorena za sva vozila zbog velikih nanosa snijega, piše ljubuski-online.info. Riječ je o dijelu ceste u naselju Međine koja je posebno opasna. Prije samo nekoliko dana na cestu se obrušila lavina i potpuno blokirala cestovnu komunikaciju između ova dva grada.

Prohodnost cesta

Cesta prema Posušju je prohodna, no probleme vozačima stvara cesta prema Čitluku koja nije u potpunosti očišćena, pa se preporučuje da se njome ne prometuje bez prijeke potrebe. Od Tomislava Čužića, ravnatelja Uprave civilne zaštite ZHŽ-a, doznajemo da su Cere u grudskoj i Crne Lokve u širokobriješkoj općini jedina 'kritična' naselja. Do ta dva mjesta udaljena 10-ak kilometara od središta grada vrlo je teško doći, a problem stvara uzbrdica. Slična situacija je i s Gornjim Gradom u Ljubuškom do kojeg se jučer tijekom cijelog dana nastojalo probiti.

"Na raspolaganju imamo dovoljno strojeva za raščišćavanje snijega. Osim toga, mnogo nam pomažu i sami mještani s traktorima i drugim pomagalima, a u Ljubuškom su nam u pomoć pritekli i radnici s koridora Vc", kaže Čužić.

U razgovoru s načelnikom općine Petrom Polićem, koji je ujedno i zapovjednik Kriznog stožera civilne zaštite, doznali smo da je stanje u ovoj općini zadovoljavajuće. Male probleme još uvijek stvaraju nanosi snijega u naselju Zavelim.

"Uspostavljena je cestovna komunikacija s tim mjestom, osim s jednim dijelom koji broji dvije obiteljske kuće. S članovima te obitelji smo u kontaktu cijelo vrijeme i s njima je sve u redu. Očekujem da će se i to tijekom dana riješiti. Ekipe su na terenu dan i noć", kazao je načelnik Polić.

Magistralnim cestama koje vode prema Imotskom i Tomislavgradu jučer se prometovalo bez većih problema, a jedina cesta koja je ostala neprobijena je ona koja vodi do Blidinja.

"Na cesti Rakitno - Masna Luka koja je potpuno zakrčena počet će se raditi što prije. S obzirom na velike nanose snijega, zasigurno će trebati i nekoliko dana da se dođe do Blidinja. Moram napomenuti da smo se u subotu uz veliki napor uspjeli probiti do Konjskog, koji se nalazi 5 kilometara povrh Rakitna", istaknuo je Polić.

Nema nastave do daljnjeg

Polić je napomenuo da i pored jakog vjetra, leda i snijega nije dolazilo do većih problema s opskrbom električne energije i vode. Od prije 10 dana kada je započelo snježno nevrijeme struje je nestajalo samo u Mjesnoj zajednici Broćanac i u dijelu Vira.

I Gorska služba spašavanja iz Posušja, koja je spasila brojne živote tijekom posljednjih 10-ak dana, i dalje je u stanju pripravnosti.

Njihova posljednja intervencija bila je spašavanje pastira u oko 5 kilometara od Posušja udaljenom Vučipolju. Pastiru su odnijeli hranu, a s njim su i dalje u kontaktu.

Žitelji pojedinih dijelova širokobriješke općine borili su se s nedostatkom struje i vode, a tijekom jučerašnjeg dana vodu nije imao MZ Gradac. No, prema riječima načelnika općine Mire Kraljevića, riječ je o tehničkim problemima, pa bi ona trebala doći već danas. Širokobriježani se nadaju da će se meteorološke prognoze ostvariti te da će snijeg konačno prestati padati.

"Sada nam je prioritet osposobiti prometnice kako bi škole mogle započeti s radom. Najvažnije je da smo se iz ovoga izvukli bez izgubljenog života, iako je u određenim trenucima bilo jako teško, posebno u nekim udaljenijim naseljima. Sada kada sve prolazi, iz ovoga možemo izvući pouku, iako je teško boriti se protiv prirode", kazao je Kraljević.
Spomenimo i to kako će djeca u ZHŽ-u i dalje biti na prinudnom odmoru.

"Još uvijek ne možemo znati kada će se početi odvijati nastava. U tijeku je akcija Ministarstva obrazovanja koje, u koordinaciji s ravnateljima osnovnih i srednjih škola u ZHŽ-u, a u suradnji s općinskim stožerima civilne zaštite, poduzima sve mjere oko raščišćavanja snijega na prostoru škola kako bi se, kada se steknu ostali uvjeti, nastava mogla početi izvoditi", kazao je premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić.