ZVIROVIĆI Održan komemorativni skup u spomen na brigadira Božana Šimovića i stradale hrvatske branitelje

ZVIROVIĆI Održan komemorativni skup u spomen na brigadira Božana Šimovića i stradale hrvatske branitelje
Prije početka Svete Mise na spomen Križu uslijedilo je polaganje cvijeća i svijeća. Cvijeće i svijeće položili su: izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a, općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga P.P.N. "Ludvig Pavlović" načelnici općina Stolac i Čitluk s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima "Regina della Pace" i "Nuovi Orizzonti", MZ Zvirovići, MZ Prćavci, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića, područne škole Zvirovići i Prćavci, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

Nakon svih ovih godina, ne možemo se ne upitati kako danas promatrati i vrednovati žrtvu svih hrvatskih branitelja, te zahvaliti za svu njihovu predanost i ljubav.

Svaka žrtva koja je prihvaćena i podnošena, nerijetko po cijeni života, vrijedna je vječnog poštovanja i divljenja. Na nama je odgovornost da budući naraštaji ovakve manifestacije ne otrgnu od zaborava, jer su upravo one na slavu svima u kojima i danas kuca srce hrvatskih ratnika, a kao podsjetnik onima koji ne znaju ili su zaboravili - tko su bili hrvatski branitelji.

Na današnji dan nakon 26 godina pogibije karizmatskog vođe i brigadira Božana Šimovića, prisjećamo se s posebnim poštovanjem i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, iz naše župe, kao i 77 žrtava II. Svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen križa služena je sveta misa u crkvi sv. Ane, za sve branitelje koji su svoj život za domovinu dali u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu. Misu je predvodio župnik don Ivan Štironja.

Na kraju je u mjesnom groblju sv Ivana u Zvirovićima položeno cvijeće na grob Božana Šimovića.

Organizatori skupa odavanja počasti poginulim braniteljima u Zvirovićima bili su Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Čapljina i Mjesna zajednica Zvirovići/Prćavci, a pokrovitelj ove manifestacije je općina Čapljina - općinski načelnik./HMS/