ŽO HDZ 1990 HNŽ: HDZ BiH ignorira naše prijedloge, bliži smo odlasku u oporbu nego sudjelovanju u vlasti

HNŽ, delegati, HNŽ, proračun, Vlada HNŽ, formiranje vlasti, Vlada HNŽ, HDZ 1990, Vlada HNŽ, HNŽ, vlast, dogovor, Vlada HNŽ, platformaši, Vlada HNŽ, HNŽ, Vlada HNŽ, HNŽ, vlast, HRS, HNŽ, priopćenje, HNŽ, df bih, Vlada HNŽ, pripravnici, radni staž , Vlada HNŽ, javni poziv, HNŽ, studenti, popis, HNŽ, stipendija, stipendije, Vlada HNŽ, pripravnici, posao, braniteljske udruge, HNŽ, Vlada HNŽ
...te ističe kako je u sadašnjim okolnostima „Devedesetka" sklonija odlasku u oporbu nego sudjelovanju u vlasti.

-Unatoč činjenici da će sljedećeg mjeseca biti 9 mjeseci od zadnjih izbora, rađanje nove županijske vlade se niti ne nazire. Očito je da su stranke koje su pridobile najveću naklonost birača u HNŽ ili nezainteresirane za uspostavu vlasti, u što ne vjerujemo, ili jednostavno ne umiju zadovoljiti i rasporediti brojne apetite za pozicijama unutar struktura županijske vlasti, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik ŽO HDZ 1990 HNŽ Mate Lasić.

Lasić ističe kako je netom nakon formiranja ilegalne federalne vlade, svjesni da HDZ1990 na županijskoj razini nije ostvario pobjednički rezultat, ali slijedom otezanja uspostave Vlade, ŽO HDZ 1990. sugerirao izbornim pobjednicima iz HDZ-a BiH prikupljanje suglasnosti 18 neplatformaških vijećnika i dogovor o županijskoj vladi (ako je 17/3=5, onda bi bilo 30/3=18), čime bi praktično dokazali besmisao ovakvog izbornog zakona, kao i licemjernost platformaša i međunarodne zajednice. Ova sugestija se, dodaje nije niti razmatrala.

-Nakon što je protuustavno formirana vlada u Županiji Središnja Bosna, čime se uvidjelo da niz protuustavnih aktivnosti nije konačan, prije ikakvih pregovora sa strankama koje imaju legitimitet bošnjačkoga naroda, sugerirali smo bilateralan dogovor dva HDZ-a oko minimuma načela i strategije hrvatskoga naroda unutar HNŽ, ispod čega se ne bi išlo u pregovorima s drugim strankama. Svjesni, još jedanput, svoga izbornog legitimiteta, uvidjevši da prolazi mnogo vremena, dostavili smo HDZ BiH prijedlog bilateralnog sporazuma kako bi se imalo o čemu diskutirati i kako bi se na kraju definirao njegov konačni sadržaj. Ne samo da se o dogovaranju minimuma načela hrvatskoga naroda u HNŽ nije diskutiralo, dapače, pokrenute su inicijative za razgovorima oko uspostave vlasti sa onim strankama koje snose najveću odgovornost za protuustavna djelovanja na razini Federacije i u Središnjoj Bosni, stoji u priopćenju HDZ 1990. HNŽ.

ŽO HDZ 1990. imajući u vidu sve ovo, ističe kako im se potvrđuje dojam da je odugovlačenje s uspostavom vlasti na razini HNŽ plod trgovine pozicijama i plod (ne)zadovoljavanja apetita kadrova iz HDZ BiH, SDP i SDA, što je u suprotnosti sa zaključcima HNS-a koji govore o neophodnosti snažne i konzistentne politike hrvatskoga naroda u BiH.

-S toga ovim putem obavještavamo javnost da HDZ1990 do daljnjeg neće biti sudionikom ikakvih razgovora o formiranju vlasti na razini županije, te da smo više nego ikada bliski opciji oporbe. S obzirom na naš izborni rezultat, ova opcija je možda i najopravdanija. Podržat ćemo sve konstruktivne inicijative u ovoj županiji, ali ne želimo i nećemo biti predmetom dodane vrijednosti u trgovini bilo kakvim foteljama, jer borba za jednakopravnost hrvatskog naroda ne smije biti opravdanje za realizaciju uskostranačkih interesa, stoji na kraju priopćenja ŽO HDZ 1990 HNŽ kojeg je potpisao Mate Lasić.