ZHŽ: Gradske ljekarne bile u teškoj situaciji zbog loših odluka i nemara

lijekovi
Nezadovoljni građani sve su se više okretali privatnim ljekarnama, koje danas imaju primat, no stanje se u svakom pogledu popravlja i osjeti se napredak koji je počeo dolaskom Mile Pejića na mjesto ravnatelja ljekarni.

Regulacija poslovanja
- Za v. d. ravnatelja sam imenovan krajem siječnja 2012. godine. Zatekao sam nesređeno stanje kako financijski, organizacijski, personalno i u svakom drugom pogledu. Dovoljan podatak za takvo što govori da su obveze Javne ustanove Ljekarne ZHŽ-a po završnom računu za 2011. godinu iznosile 2,715.516 KM, a potraživanja od kupaca su iznosila 345.000 KM s tim da konfirmacije stanja nikada nisu potpisane s dobavljačima i kupcima što iskazane obveze prema dobavljačima čini upitnima. Kako se vodilo računa o tekućem poslovanju govori sama činjenica da smo 2011. godinu završili s 312.000 KM gubitka, ukupni iznos akumuliranih gubitaka iznad visine kapitala na dan 31.12.2011 iznosio je 868.000 KM. Troškovi bruto-plaća i naknada iznosili su više od 20%. Poslovnice su bile informatički nepovezane, nije postojala zajednička baza podataka, uprava ustanove nije imala podatke o ulazu i izlazu robe, bez prave inventure i popisom robe bavilo se godinama.

Situacija sve bolja

Pejić ističe da su svi navedeni elementi doveli ovu ustanovu u nezavidan položaj. - Morali smo pokrenuti sve potrebne procese koji bi trebali dovesti do ispravljanja navedenih problema koji su se gomilali godinama. Na žalost, danas imamo i 16 tužbi zaposlenika koji traže dodatna prava, a vidimo koliko se izdvajalo za plaće u proteklom razdoblju. Moramo naglasiti da je usprkos teškoj financijskoj situaciji zaposlenicima plaća isplaćivana uredno. Usprkos teškoj situaciji možemo reći da je JU Ljekarne ZHŽ i danas najveći kupac lijekova u našoj županiji. Prije tri mjeseca potpisali smo ugovor s dobavljačem SB Farm iz Travnika uz pomoć Vlade ZHŽ-a, o strateškom poslovanju, a koji se u ovom periodu odlično realizira. To potvrđuju podaci poslovanja JU Ljekarne ZHŽ za mjesec listopad koji je financijski bio najbolji mjesec poslovanja u 2012. godini. Krenuli smo i u realizaciju dobivanja boljih lokacija za Ljekarne koje će dovesti do povećanja prometa, većih prihoda i bržeg vraćanja obveza prema svim dobavljačima. Jednako tako činjenica je da se ponašamo krajnje odgovorno, a što se može vidjeti iz polugodišnjeg obračuna jer smo uspjeli vratiti više od 200.000 KM duga. Naš je cilj sanirati i stabilizirati situaciju u Ljekarnama te kroz sljedećih nekoliko godina vratiti dug koji je zatečen. To nije jednostavno postići i zato je potrebno da se svi ponašamo odgovorno. Zbog toga smo tijekom ove godine posegnuli za mjerom smanjenja ukupne mase plaća za 10% posto svim zaposlenicima, ali je to bilo naprosto neminovno. Na izvjestan se način samo uvode strožija pravila ponašanja i odnosa prema financijskim sredstvima, istaknuo je za kraj Pejić.

Vecernji.ba