ZDRAVSTVO U ŠTRAJKU: Polusatnom obustavom rada zdravstveni djelatnici zatražili povećanje satnice

Mostar štrajk, Zavod za zdravstveno osiguranje, Osman Tufek, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja, žene, muškarci, doktori, transplantacija, Hrvatska, riječka bolnica, KBC Rijeka, transplantacijski zahvati, dječja transplantacija., crna kronika, recepti, lijekovi, studentica, stažiranje, Trebinje, hercegovački vicevi, ginekolog, doktori, odlazak u zemlje EU-a, novih doktora medicine, hercegovački vicevi, doktor, oprez, ospice, bolest, djeca, donje rublje, kina, liječnica, RAK, recept, srednja škola, trošak, lječnički  pregled, liječnici, liječnica, liječnici splitske bolnice, suđenje mostarskim liječnicima, BOLNICA MOSTAR, bolnica, ebola, BIH, sanitarna inspekcija, hercegovački vicevi, hercegovac, doktor, jaja trakavice, majka, kćeri, šuga, mišija groznica, Meningitis epidemica, bolest, epidemija, Ljubuški, medicinska sestra, medicinska sestre, medicinska škola, škola, medicinske sestre, BIH, bijeg, liječnici, korupcija, dozvola, BIH, radnici, bolovanje, bolest, pacijenti, zdravstvo, pr

Iz razloga što se Vlada HNŽ-a unatoč njihovim brojnim apelima nije oglasila na njihove zahtjeve, nezadovoljstvo je doživjelo kulminaciju.
Sindikati traže da im se poveća satnica s 2 na 3,20 maraka kako bi se poboljšao standard zdravstvenih djelatnika, piše Dnevni list

Neovisni strukovni sindikat djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a odavno upozorava kako je stanje u zdravstvu neodrživo, navodeći kako se svake godine ogromna sredstva izdvajaju za zdravstvenu oblast, a stanje zdravstvenih djelatnika nikad nije bilo gore, što izravno utječe i na pružanje zdravstvenih usluga. Da je uistinu došla voda do grla, potvrđuje ovaj štrajk na koji su se odlučili u cilju ne bi li konačno došlo na red rješavanje njihovih nagomilanih problema.  

Postupno rješenje zahtjeva


Prema riječima predsjednika Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a Osmana Tufeka, štrajk je započeo polusatnom obustavom rada koja će se za svaki idući dan povećavati za 15 minuta do zakonom dopuštena 2 sata. Tvrdi kako su sve zdravstvene ustanove na području Hercegovačko-neretvanske županije, bolnice, domovi zdravlja i ambulante, hitne službe, osim Kliničke bolnice Mostar podržale ovaj potez sindikata. 

- Mi kao sindikalna organizacija osobito prosvjedujemo protiv katastrofalno lošeg materijalnog statusa zaposlenika u zdravstvu koji su među najlošije plaćenim djelatnicima u FBiH. Više nećemo mirno promatrati naše daljnje osiromašivanje i borit ćemo se za svoja prava, a ne prežemo ni od svih radikalnih mjera koje su nam zakonom dopuštene. Najmanja satnica nam je 2 marke, što je ispod prosječne satnice u Federaciji. Tražimo da nam se poveća satnica s 2 na 3,20 maraka, kazao je Tufek, dodavši da je povećanje satnice na 3,20 maraka zahtjev svih zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

Posebno naglašava kako je izostala svaka suradnja s resornim županijskim ministarstvom, na čijem je čelu dr. Mladen Bošković. Također su sve relevantne strukture, federalne i županijske, obaviještene o njihovim zahtjevima, ali se nitko nije udostojao kontaktirati ih. 

Tufek navodi kako su radnici izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim učinkom svih relevantnih struktura pa tako i županijskog ministarstva, na čijem je čelu dr. Mladen Bošković. Sve to je načinilo veliku štetu, kako zaposlenicima u zdravstvu, tako i korisnicima zdravstvenih usluga.

Naveo je i kako ih je ministar Bošković primio u nekoliko navrata, ali da ti razgovori nisu polučili nikakve rezultate. I prije nekoliko dana poslali su mu zahtjev da ih primi, no odgovor nisu dobili.

- Kazano nam je kako nema novca, kako su bolnice u HNŽ-u u velikim financijskim dubiozama, što zbog dugovanja, što zbog kredita. Ali nismo mi krivi za takvu situaciju. Tražimo da se ima i razumijevana za naše probleme i želimo ozbiljne pregovore sa svim relevantnim osobama, kazao je Tufek, pozivajući i ovom prilikom ministra Boškovića da ih primi kako bi pokušali naći neko kompromisno rješenje.
-  Mi tražimo da se naš zahtjev postupno rješava kao i u svim ostalim županijama. Imamo specifičan slučaj u našoj županiji. Opća bolnica Konjic ima satnicu 1,90 maraka, a svi ostali u županiji 2 marke, jer u posljednjih pet godina nije došlo do povećanja satnice. To je kršenje stavki odredaba kolektivnog ugovora. Oni su trenutačno u najgoroj situacija jer svaki mjesec strepe hoće li dobiti svoje plaće ili ne, te im konstanto nad glavom visi blokiranje računa, ističe Tufek.          
Naglašava kako će se prilikom vremena predviđenog za štrajk truditi da to što je manje moguće našteti korisnicima zdravstvene zaštite zbog kojih i izvršavaju svoje aktivnosti.

Očekuju potporu KB-a


Što se tiče Kliničke bolnice Mostar, jučer štrajk upozorenja u istoj nije održan, jer je u tijeku provođenje ankete između članstva sindikata koji će dati rezultate tko je za, a tko protiv spomenutog štrajka.    
Predsjednik predsjedništva Sindikata KB-a Slobodan Kožul tvrdi kako će nakon rezultata ankete biti upriličena skupština Sindikata na kojoj će se dati konačna odluka.    

Tufek ističe kako bi im mnogo značilo kada bi se i ova iznimno bitna zdravstvena ustanova pridružila štrajku. Podsjeća kako je do unatrag godinu dana KB Mostar bio u sastavu Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a, no isti je napustila i prešla u Uniju neovisnih sindikata.  

- Od kada je županijsko predsjedništvo Sindikata donijelo odluku o štrajku upozorenja, odlučili smo s tim upoznati i članove KB-a Mostar, iako nisu u našem sindikatu, jer bi nam njihova potpora značila mnogo. Prema informacijama koje imamo od njih, s obzirom da podržavaju naše zahtjeve, nadamo se i njihovoj potpori, zaključio je Tufek.