Zdravstveni radnici u HNŽ traže povećanje neto satnice za 30 posto

hitna

... Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika u zdravstvu i Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije HNŽ-a u vezi s njihovim prijedlozima odredaba novog kolektivnog ugovora. Riječ je o kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a i kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i zaposlenika - doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a očitovalo se o stajalištima sindikata, ali je pozvalo sindikate da svoje usuglašene prijedloge upute Vlade HNŽ-a u čijoj je mjerodavnosti donošenje odgovarajućih odluka. Sindikati su u svojim usuglašenim prijedlozima zatražili povećanje neto satnice za 30 posto, kao i povećanje koeficijenata za doktore medicine i stomatologije od 27 do 34 posto, ali nisu dostavili financijsku procjenu učinka tog povećanja.

"Stoga smo temeljem podataka iz obračuna sredstava u zdravstvu za 2016. godinu izvršili financijsku procjenu koja pokazuje da je za bruto plaće radnika u zdravstvu u 2016. godini izdvojeno 78,15 milijuna maraka, a za topli obrok i prijevoz 8,85 milijuna. Uzimajući u obzir predloženo povećanje koeficijenata, procjenjuje se da bi za bruto plaće, topli obrok i prijevoz trebalo osigurati više od 130 milijuna maraka što je povećanje za više od 65 posto", navode u Ministarstvu.

Dodaje se kako je ukupan financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a 121,9 milijuna maraka, što znači da taj iznos ne bi bio dostatan niti za isplatu bruto plaća i naknada za topli obrok i prijevoz, upozoravaju iz Ministarstva.

"Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi uvažava činjenicu da je materijalni položaj zdravstvenih radnika težak, ali smatra da treba iznaći realne mogućnosti za povećanje materijalnih davanja radnicima u zdravstvu, u okvirima financijske održivosti stabilnosti zdravstvenog sustava", poručili su iz Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

FENA