Zbog straha od financijskog kraha Vlada sprema radikalne mjere

Jedan od planova Vlade HNŽ-a kako spriječiti financijski krah jest smanjenje plaća proračunskim korisnicama, na što se već pobunio Savez sindikata HNŽ-a BiH te najavio prosvjede ukoliko do toga dođe iz neopravdanih razloga. 

Dnevni list podsjeća, nacrt proračuna HNŽ-a za 2013. godinu u iznosu od nešto više od 177 milijuna maraka usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a, ali je vraćen Vladi na doradu, na čemu se trenutačno radi, no potezi neće biti nimalo ugodni.  

Prepuštam stvar Vladi 

Prema riječima ministra financija u Vladi HNŽ-a Samira Hadžihusejnovića, proračun za 2013. je bio realan u vremenu kada je nastajao, ali sada je to neka druga priča.
Hadžihusejnović nije htio prejudicirati što će biti potez Vlade i na koji način će se sanirati nastali deficit, ali je kazao kako je očito da će neophodno biti rezanje troškova.   

- Ne želim nuditi nikakve modele rješenja problema. Moje ministarstvo je uradilo svoj dio posla. Upozoravao sam u mjesecu travnju da će do ovoga doći, ali me nitko nije slušao. Nudio sam 7 modela rješenja, ali nisu ih uvažili. Sve to predajem u ruke Vladi pa da vidimo što će biti, naglasio je Hadžihusejnović. Tvrdi da su već sada stvari takve da moramo smanjiti prihode za sljedeću godinu za nekih 8 milijuna. Moraju se smanjiti rashodi samim tim što su prihodi izvan očekivanja onih koji su bili u devetom mjesecu. 

- Mi smo već u studenome prošle godine dobili od DEP-a iz Sarajeva projekcije za kraj 2012., koje će biti na nekoj razini od 102 milijuna, a dogodilo se da je 100 milijuna i u skladu s tim zakon o proračunu za 2013. je bio na tragu izmjena i dopuna proračuna za 2012., kazao je Hadžihusejnović. Tvrdi kako su već samim tim projekcije za 2013. bile smanjene u tom vremenu na 98 milijuna.

- Znači, mi moramo apsolutno smanjivati i prihodovnu stranu, a samim tim i rashode jer će biti određenih obveza koje nećemo moći izvršiti na kraju fiskalne 2012., tako da to prenosimo u 2013., a moramo naći način kako to platiti. Nisam optimist, situacija nije nimalo dobra, ističe Hadžihusejnović.

Kompromis sa sindikatima?

Vlada HNŽ-a do sada nije smanjivala plaće kako bi se ostvarile uštede, ali sada se čini kako će do toga ipak morati doći. Kad je rađen rebalans županijskog proračuna za 2012. godinu premijer Lasić je kazao kako se plaće korisnicima neće smanjivati, no nije kazao da se to neće dogoditi u tekućoj godini. Premijer Lasić je tom prilikom kazao i to kako će proračun za 2013. sigurno doživjeti niz preinaka, da trebamo biti svjesni vremena u kojem se nalazimo, da je kriza, tako da se ne smije probijati spomenuti iznos sve dok ne dođe do prijedloga proračuna. Nadati se da će Vlada zajedno sa sindikatima uspjeti postići kompromis po ovom pitanju, kako se Mostar ne bi pretvorio u uporište prosvjeda, što bi dodatno pogoršalo i ovako ozbiljnu situaciju u "gradu slučaju".

Dnevni list