Za svećenike zaređeni fra Josip Serđo Ćavar, fra Stanko Ćosić i fra Mario Ostojić

...prezbiterata trojici kandidata Hercegovačke franjevačke provincije. Novoređeni svećenici su fra Josip Serđo Ćavar iz župe sv. Jakova apostola st. u Međugorju, koji je kao đakon boravio Posušju, fra Stanko Ćosić iz župe Presvetog Trojstva u Buhovu, kao đakon boravio u Međugorju, te fra Mario Ostojić koji je đakonsku godinu proveo u župi i samostanu Uznesenja BDM na Širokom Brijegu.

U koncelebraciji s biskupom su bili fra Miljenko Šteko, provincijal, don Željko Majić, generalni vikar, te još 47 svećenika, kojima su se nakon obreda ređenja priključila i trojica novih misnika, sveukupno 53 koncelebranta.

Na početku mise Biskup je pozdravio sve nazočne i čestitao im najprije svetkovinu apostolskih prvaka, a mnogim svećenicima i obljetnicu svećeničkog ređenja.

Nakon navještaja evanđelja i predstavljanja novoređenika biskupu reditelju i sabranu narodu, uslijedila je prigodna homilija.

Biskup je u homiliji govorio o svetima Petru i Pavlu, čiju svetkovinu slavimo i koji su zaštitnici i župe i crkve i samostana u Mostaru. Sveti Petar, prvi među apostolima, prepoznao je Isusa kao Mesiju, Krista-Pomazanika i tako ispovjedio svoju vjeru. Nakon vjeroispovijesti Isus ga je pitao: „Petre, ljubiš li me?" To je pitanje koje je pratilo Petra i na koje je trebao davati odgovor. Na to pitanje trebaju odgovoriti i ovi novi svećenici, rekao je Biskup. A govoreći o svetom Pavlu naglasio je da je on „dobar boj bio, trku završio, vjeru sačuvao". Pavao je obišao u to vrijeme skoro cijeli poznati svijet naviještajući evanđelje, često u boju s raznoraznim protivštinama, ali je na kraju stekao vijenac - slavu, i to mačem, kao što je Petar križem, naglasio je biskup.

Na kraju je provincijal fra Miljenko zahvalio Biskupu što je zaredio trojicu novih svećenika, kao i braći u samostanu te bogoslovima koji su stigli iz Zagreba, a izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih svećenika, te novoređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara, napose njihovim odgojiteljima. „Draga braćo ređenici, fra Stanko, fra Mario i fra Josipe Serđo! Sjetite se da Gospodin svojim prijateljima nikada nije obećao lagodan život; ali nikad nije izostalo ni ohrabrenje koje uvijek odzvanja sa stranica Svetog pisma: bit ću s tobom.

„Nakon lijepog i skladnog liturgijskog slavlja koje su uveličali župni zbor pod vodstvom s. Slavice Filipović, kao i skladna liturgijska asistencija bogoslova, novaka i postulanata pod ravnanjem fra Stipana Klarića i don Tomislava Ljubana, upriličena je zakuska za svećenike, svećeničke kandidate i časne sestre, te obitelji i rodbinu novoređenika u samostanskom klaustru.

Miriam / Franjevci.info