FOTO  Vrhunski adrenalinski doživljaj u Širokom Brijegu i Grudama

projekt

... za Večernji list u Gradskoj upravi grada Širokog Brijega, koji je i nositelj samog projekta u kojem sudjeluju tri države BiH - Hrvatska - Crna Gora. Projekt je financiran iz pretrpistupnih fondova EU.

Radi se o bespovratnim sredstvima u vrijednosti od 1,598.253. Uz nositelja Široki Brijeg, kada su u pitanju bh. lokalne zajednice, sudjeluje još i općina Grude. Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1,880.297,68 €, dok je u okviru toga za Grad Široki Brijeg predviđeno 461.014,92 €, od čega je 391.862,68 € bespovratnih sredstava. U obrazloženju projekta stoji da se projektom "Adriatic Canyoning" želi potaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije (Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori) - mjesta bogata kulturnom i povijesnom baštinom koja trenutačno nisu dio postojeće turističke ponude, a koje će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu.

- Cilj projekta je ove lokacije integrirati u postojeću turističku ponudu s novim i atraktivnim turističkim sadržajem, namijenjenim turistima i posjetiteljima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor - rečeno je.

Prema idejnom projektu uređenja dijela javnih i parkovnih površina uz rijeku Lišticu - kulturno rekreativni park Borak - Široki Brijeg koji će realizacijom projekta "Adriatic canyoning" zasjati u punom sjaju, linija uređenja pokriva područje od izvora rijeke pa sve do gradskog bazena. Na skici se vidi i linija budućeg zip linea. Upravo je ovaj adrenalinski užitak povezivanja dviju strana danas u svijetu među najpopularnijima.

Čovjeka se pričvrsti za čelično uže koje povezuje dvije strane i on se onda prebacuje, uživajući u pogledu. Nesumnjivo, pogled u Širokom Brijegu oduzimat će dah onima koji se odvaže "letjeti" kroz adrenalinski užitak zip line. Također, ovih dana smo boravili i u općini Grude, u zaseoku Milići, gdje pogled puca na četiri planine, Zavelim, Vran, Čvrsnicu i Velež.

U Milićima je ostalo živjeti šestero ljudi, pa se preostali, od kojih najmlađi ima 58 godina, nadaju da će se štogod promijeniti nakon što se pokrene projekt zip line. S obzirom na to da je plan trajanja projekta 30 mjeseci, a 6 ih je već prošlo, realno je očekivati da će zip line, kao i sve što je planirano unutar njega biti završeno do 2020. godine. Široki Brijeg i Grude će ovim projektom zasigurno obogatiti svoju turističku ponudu, ali će im ovo biti i poticaj da kao prvi susjedi nastave raditi zajedno i u ostalim projektima.