Vozači stranih automobila ignoriraju radare: Pukovnica HVO-a 14 puta snimljena kako se brzo vozi u autu makarskih pločica

radar, policija, Mostar, radarska kontrola, radarske kontrole, brzina, brzina prometovanja, neprilagođena brzina, vozači, radar, mobiteli

..., stanovnici Zapadnohercegovačke županije uglavnom znaju da na tim dionicama ceste treba usporiti i većina ih pazi da ih radar ne snimi u prebrzoj vožnji, dok vozači iz inozemstva ili ne znaju za kamere ili ih namjerno ignoriraju znajući da će im policija teško ući u trag.

Piše: I.Herceg / Dnevni ist

Postoji i velik broj stanovnika ZHŽ-a koji voze automobile s inozemnim registracijskim oznakama te namjerno ignoriraju radare i jure pokraj njih misleći da ih neće zadesiti plaćanje kazne. Upravo zbog takvih vozača, zapadnohercegovačka policija proteklih je dana provela pojačanu prometnu akciju zvanu "Registar 2012." tijekom koje su policijske ophodnje patrolirale cestama i zaustavljale vozače stranih pločica koji su odranije snimljeni stacionarnim radarima dok su prebrzo vozili. 

"Kada vozač automobila bosanskohercegovačkih pločica bude snimljen radarom zbog prebrze vožnje, mi brzo saznamo njegovu kućnu adresu i njemu u roku od nekoliko dana poštom dođe nalog za plaćanje kazne, dok vozači s inozemnim pločicama često prođu nekažnjeno. Zbog toga smo prisiljeni raditi ovakve akcije i vozače sa stranim pločicama hvatati po izravno po cestama", kažu nam iz Uprave policije ZHŽ-a. Tako su se u posljednjih desetak dana na hercegovačkim cestama mogli vidjeti prometni policajci koji su uglavnom zaustavljali vozače sa stranim pločicama. "Uhvaćeno" je ukupno 255 vozača automobila stranih pločica. Tih 255 vozača počinilo je ukupno 493 prekršaja prekoračenjem brzine. Snimali su ih radari na različitim prometnicama diljem ZHŽ-a. Svi oni su sada morali platiti novčane kazne. 

"Među njima velik je broj vozača iz Imotskog i okolice koji su bili na proputovanju za Blidinje, a zaustavljen je i velik broj vozača koji imaju dvojna državljanstva i žive na području ZHŽ-a, ali imaju automobile s inozemnim registracijskim oznakama", kažu u policiji. Takvi vozači pokazuju posebnu drskost jer uporno ignoriraju radare misleći da im policija zbog stranih pločica neće moći ući u trag. Jedna od takvih je i Snježana Jukić, 47-godišnja Gruđanka poznatija kao Snježana Šperčeva, inače pukovnica HVO-a, koja je dosad slobodno jurila hercegovačkim cestama, a radar ju je više puta snimio kako se prebrzo vozi u svom BMW-u makarskih pločica. Ona je rekorderka po broju prometnih prekršaja, koja je uhvaćena u ovoj akciji. Kada su je policajci prošlog tjedna zaustavili dok se vozila u svom BMW-u, otkrili su da je njezin auto dosad čak 14 puta snimljen kako prevelikom brzinom prolijeće pokraj stacionarnih radara. Sada je dobila novčanu kaznu i petomjesečnu zabranu vožnje. Zanimljivo je da je riječ o osobi koja se dosad povezivala s brojnim aferama, a prije dvije godine netko joj je posuo benzinom i zapalio njezina dva automobila u Grudama. Svojedobno je slovila kao utjecajna i bliska prijateljica Ante Jelavića, a prije nekoliko godina bila je uhićena u RH zbog sumnje za posredovanje u nezakonitom umirovljenju stotina osoba s područja RH i BiH.