Vladajući HNŽ-a riješili krizu: Bošnjacima mjesto policijskog komesara

... da koalicija nastavi u istom sastavu s tim da će trenutno najspornije pitanje u županiji, mjesto policijskog komesara, pripasti Bošnjacima.

Zbog spora stranaka Vlada HNŽ-a uopće nije zasjedala posljednjih tjedana, a spor je nastao oko izbora komesara i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Iako je Neovisno povjerenstvo za izbor komesara završilo posao i izabralo Dragana Brkića, u Vladi nije bilo dogovora da se potvrdi ovo imenovanje, a jučer su predstavnici stranaka, na traženje SDA i SDP-a, dogovorili da se posao oko imenovanja ponovno vrati Neovisnom povjerenstvu.

Begić ponovno komesar

Šef Županijskog odbora SDA Salko Sokolović rekao je novinarima nakon sastanka da je izbor komesara bio ključno pitanje sastanka. "Došli smo do zaključka da se to pitanje ponovno raspravlja na Neovisnom policijskom odboru koji će ovoga puta trebati ispraviti greške koje su učinjene prilikom donošenja prve odluke i u skladu s Ustavom FBiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda i zastupljenosti na svim rukovodnim pozicijama ovaj put izvršiti novi izbor prijedloga koji će uputiti na Vladu", kazao je Sokolović. Na naše direktno pitanje je li dogovoreno da mjesto komesara pripadne Bošnjacima, Sokolović je rekao da je ministar MUP-a HNŽ-a iz reda hrvatskog naroda te da tako ostaje na povjerenstvu izabrati komesara iz reda bošnjačkog ili srpskog naroda. Na natječaj se inače prijavio samo jedan Bošnjak, i to dosadašnji komesar Amir Begić, i nijedan Srbin.

Fotelje nisu sporne

Što se tiče drugih fotelja u županiji, stranački predstavnici tvrde kako spora oko fotelja uopće nema.

Marinko Petrić, predsjednik Županijskog HDZ-a 1990., rekao je da je dogovoreno da Vlada nastavi rad u istom sastavu te da će se stranački sastanci održavati jednom u dva mjeseca kako bi Vlada nesmetano mogla završiti mandat u ovom sastavu.

Šef HDZ-a BiH HNŽ-a Rafael Gagro dodao je kako će pitanje komesara ponovno razmatrati Neovisno povjerenstvo te da politika nema veze s tim. "Što se tiče drugih fotelja, nemamo više nikakvih spornih pitanja", rekao je Gagro i dodao kako će Vlada uskoro imati sjednicu.

SDP je na sastanku predstavljao ministar financija u Vladi HNŽ-a Samir Hadžihusejnović koji je govoreći o financijskoj situaciji kazao kako u proračunu HNŽ-a trenutno nedostaje 11 milijuna maraka. Ipak, ministar kaže da se nekako krpa kraj s krajem.

Upitan kako će Vlada onda ući u milijunsku investiciju kupnje ili izgradnje zgrade u kojoj će biti smještene županijske institucije, ministar Hadžihusejnović rekao je kako se u taj projekt ušlo da bi se napravile uštede, a plan je bio da bi se na taj način na godišnjoj razini uštedjelo oko dva milijuna maraka. "Mi nismo htjeli prekinuti taj proces, a što će biti s tim projektom, to je sasvim neizvjesno", rekao je Hadžihusejnović. Ni po ovom pitanju ipak nisu svi istog mišljenja, pa je tako Sokolović dodao kako SDA smatra da se u kriznim godinama ne može ulaziti u takve investicije i da će biti protiv takve investicije. Dnevni list je jučer objavio kako Vlada nastavlja proces oko izgradnje ili kupnje nove zgrade, a da se preferira zgrada Projektanta gdje bi kvadratni metar Vlada navodno platila po 3000 maraka.

Uz Gagru, Petrića, Sokolovića i Hadžihusejnovića na sastanku su bili prisutni i predsjednik Skupštine HNŽ-a Ramiz Jelovac (SDA) i zamjenik Luka Faletar (HDZ 1990.)

Dnevni list