Vlada neće smanjivati plaće i socijalna davanja

... županijska Vlada, proračun za ovu godinu bi trebao iznositi 175,4 milijuna maraka. Ono što je vjerojatno najvažnije za većinu korisnika proračuna, Vlada HNŽ-a je donijela odluku kako neće biti smanjenja plaća i socijalnih davanja.Pitanje ušteda

- Analize koje smo radili pokazuju kako ne možemo napraviti dovoljne uštede ako bi plaću smanjili administraciji za 10 posto, a proračunskim korisnicima za 5 posto. Zbog toga smo odlučili ići u novo smanjenje materijalnih troškova. Planira se novi paket mjera i uskoro ćemo vidjeti kakvi su rezultati - rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić.

S ovakvom odlukom Lasićeva Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost prema proračunskim korisnicima, a u budućem razdoblju će se tražiti novi načini ušteda, a radit će se i na novim planovima za povećanje prihodovne strane županijskog proračuna. Važno je naglasiti kako prema odluci Vlade HNŽ-a nije moguće isplatiti odvojeno plaće korisnicima proračuna i socijalna davanja.

Socijalna osjetljivost

- S tim šaljemo jasnu poruku kako socijalne kategorije neće biti zanemarene i kako mislimo na te ljude. S druge strane, određene uštede ćemo morati napraviti kako su u pitanju grantovi i financiranje pojedinih institucija. To je naša realnost i nadamo se kako će svi imati razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazimo - poručio je prvi čovjek Vlade HNŽ-a.

Treba spomenuti kako velike probleme aktualnoj vlasti stvaraju njihove kolege iz Federacije BiH. Naime, federalna razina vlasti i dalje nastavlja doslovno otimati novac od županija, a u slučaju HNŽ-a radi se o iznosima od nekoliko desetaka milijuna maraka. Ovakvo ponašanje federalnih vlasti iz Sarajeva županije dovodi doslovno na rub bankrota.

Izvor: Vecernji.ba