Vlada HNŽ izdvojila 72.000,00 KM za nabavku metadona

tablete
tablete

Vlada je, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, razmotrila Izvješće o utrošenim sredstvima po Sporazumu o sufinanciranju projekta održivog odgovora s ciljem smanjenja ovisnosti u BiH koji je zaključen s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP).

Također, odobrena su sredstva u iznosu 72.000,00 KM u svrhu nabave lijeka metadona za potrebe Centra za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnika u Mostaru.

Inače, spomenuta ustanova ima 900 registriranih liječenih ovisnika, a ovdje se dnevno liječi oko 160 ovisnika. U centru se liječe ovisnici o narkoticima, uključujući i maloljetnike, s kojim se radi na preodgoju uz suradnju obitelji, ovisnika i stručnjaka kako bi se postigao optimalan rezultat.

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar djeluje od 1999. godine i provodi liječenje ovisnika o psihoaktivnim tvarima kroz socijalnu i farmakološku podršku prema međunarodnim i domaćim usvojenim medicinskim smjernicama i programima liječenja ovisnika. Centar mjesečno ima oko 200 pacijenata iz regije i većinu njih liječi metadonskom terapijom.