VIDEO  KOJI JE ODUŠEVIO: Klapa Samoana – Moja Hercegovina

klapa samoana
...i održala koncert „Pjesmom kroz lijepu Našu" koji se 29. svibnja održao u prostorima nogometnog kluba Croatia Deakin.

Klapa iz Aucklanda, čiji su članovi porijeklom sa Samoe i Tonga, odlično je zabavila sve prisutne pjevajući pjesme iz svih dijelova Hrvatske predanošću i entuzijazmom prelazeći s dijalekta na dijalekt uklapajući pritom besprijekorno i stihove na engleskom, samoanskom a pripremili su čak i interpretaciju „O sole mio" (naravno na talijanskom jeziku) na koju bi originalna Tri tenora - Pavarotti, Domingo i Carreras - bili ponosni. Među ostalima tijekom stominutnog programa izvedene su klasične a capella verzije pjesama „Ju te san sa zajubija", „Vilo moja", „Ne diraj moju ljubav", „Ružo moja crvena", „Moja jube" te bezvremenski hit Dubrovačkih trubadura „La musica di notte."

Frontman klape Samoana, Christian Malietoa Brown oduševio je i zabavio publiku svojim sve boljim znanjem hrvatskog jezika i jedinstvenim spojem šarma, osjećaja za humor i opuštene samoanske prirode objasnivši kako je došlo do toga da su se dečki iz Aucklanda počeli baviti klapskim a capella pjevanjem i tako došli do vlastitog stila pjevanja: „Prvi puta kada sam čuo hrvatsku klapu kako pjeva bio sam zadivljen sličnostima s tradicionalnim samoanskim pjevanjem i znao sam da se time želim baviti. Naučivši više o hrvatskoj kulturi, shvatio sam da su ove sličnosti dublje, ljubav prema vjeri, obitelji i domovini nalaze se u središtu obaju kultura - i iako nemamo izravnih veza sa Hrvatskom, ove dijeljene vrijednosti nadahnjuju nas pjevati sve naše pjesme, ne samo hrvatske, ovim stilom inspiriranim Hrvatskom klapskom izvedbom."

Lokalni tamburaški sastav TS Loza velikodušno je ponudio opremu i razglas za koncert te su se Klapi Samoana pridružili na pozornici izvedbe za pamćenje „Da te mogu pismom zvati", „Ne dirajte mi ravnicu", „ Croatio iz duše te ljubim" i nezaboravne izvedbe „Moja Hercegovina" koja je poslužila kao prikladno finale koje je sve prisutne diglo na noge.

Nakon nastupa svi su željeli porazgovarati s članovima Klape Samoana ili se fotografirati s njima. TS Loza nastavio je zabavljati prisutne različitim pjesmama tijekom nastavka zabave.

Posebno valja spomenuti redovitog suradnika Vjesnika Ivicu Rilka koji je tom prilikom odradio posao ton majstora, fotografa, svirao je cajon te Marka Ojurovića iz Prve Lige koji se pridružio Klapi Samoani u nevjerojatnim izvedbama Gibonnijeve „Oprosti", Bebekove „Laku noć svirači" u sam smiraj zabave. Na YouTube-u i Facebooku mogu se pronaći video snimke s koncerta.

Na putu prema smještaju za tu noć, Klapa Samoana stala je na kasan zalogaj i bilo je uistinu dirljivo vidjeti ove mladiće kako prije jela zahvaljuju Gospodinu. Oni zaista žive u skladu sa svojom vjerom, obitelji i domovinom te su prigrlili hrvatsku kulturu kao vlastitu. Stoga, kada sljedeći puta budu u gradu, učinite si uslugu i pogledajte ih - nećete biti razočarani.

Mladen Leko & Kamenjar.com