Vadi breskvu, posadi duhan

Plastenik

U poduzeću za otkup i obradu duhana u Stocu otkup “žutog hercegovačkog zlata”, popularna vaga, počeo je tek sredinom studenog zbog nekih tehničkih teškoća i ne baš najpovoljnijih vremenskih prilika.

Dobra kvaliteta

Kako su nas izvijestili u tome stolačkom poduzeću, vaga je u punom jeku, kvaliteta duhana je vrlo dobra i bolji od prošlogodišnjeg, a do konca otkupa, krajem veljače 2010. godine, otkupit će se i veće količine duhana.

Budući da nekim tradicionalnim hercegovčakim kulturama “ne cvjetaju ruže”, ponajprije breskvi, koja nestaje s hercegovačkih oranica, nekoliko kućanstava na području Rotimlje i plodne Dubravske zaravni vratilo se sadnji i uzgoju duhana.

U Stocu su inače ove sezone otkupljene određene količine duhana s područja općina Stolac, Neum, Mostar i Čapljina.

Još bez premije

Prošle je godine duvanarima bio određen i poticaj, odnosno premija od 1,7 KM po otkupljenom kilogramu duhana, a još nije donesena odluka za 2009. godinu.

Sukladno potpisanim ugovorima, dioničarsko društvo za otkup i obradu duhana Stolac obvezno je otkupiti sav proizvedeni duhan, ali država još nema zaštitni model kojim se jamči preostalim duhanskim stanicama prodaja otkupljenih količina duhana.

Uzgajivači duhana s područja stolačke općine ističu i kontinuirano dobru suradnju s Fabrikom duhana Sarajevo koja je gotovo jedini otkupljivač hercegovačkog duhana. Tako i ovih godina, kao i desetljećima prije, hercegovačko “žuto zlato” ponovno spašava egzistenciju pojedinih kućanstava i vedri lica poljoprivrednika.

slobodna dalmacija