Usvojen proračun Hercegovačko-neretvanske županije za 2014. godinu u iznosu od 189 milijuna maraka

Vlada HNŽ, dužnost, travanj, Mostar, HNŽ, proračun, HNŽ, javni poziv, javni poziv, Vlada HNŽ, HNŽ
...u iznosu od oko 189 milijuna KM. Tijekom sjednice nekoliko je zastupnika izrazilo sumnju u realizaciju predloženog proračuna, nazivajući ga nerealnim i teško ostvarivim, s obzirom da su prema izvješću o izvršenju županijskog proračuna u 2013. godini ostvareni prihodi od 164,5 milijuna maraka što je, kako su kazali, jedina realna osnova za izradu proračuna za ovu godinu.

Proračun je ipak usvojen sa 17 glasova "za", 8 "protiv", a dva su zastupnika bila suzdržana.

Zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ-a Luka Faletar kazao je kako je usvojeni proračun ambiciozan, nije razvojni, ali kako se nada da će županijska Vlada ispuniti obećanje i da će, očekujući određene prihode, nastojati ovaj proračun provesti.

Premijer HNŽ-a Denis Lasić mišljenja je kako proračun nije prenapuhan, što se moglo čuti tijekom današnje sjednice.

- Uvjereni smo, sukladno Zakonu o vodama HNŽ-a, pa i povećanjem prihoda, odnosno povrata sredstava s viših razina, da ćemo uspjeti donekle to ispratiti, a hoće li biti potrebno raditi neki "sitni" rebalans to ćemo još vidjeti - kazao je Lasić.

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Aner Žuljević kazao je kako je županijski proračun zapravo već sedam godina najvećim dijelom proračun za plaće, međutim, nada se kako će elektroprivrede provesti Zakon o vodama, čijom se primjenom očekuje određen prihod.

- Od usvojenog Zakona o vodama očekuje se određen prihod kada su u pitanju elektroenergetski objekti na razini ove županije. Je li to realno, vidjet ćemo u sljedećem razdoblju - kazao je Žuljević.

Na današnjoj sjednici usvojeno je Izvješće radu Vlade HNŽ-a za 2013. godinu, Program rada Vlade HNŽ-a za 2014. godinu te Izvješće o izvršenju Proračuna za 2013. godinu, te Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2013. godinu.

Također, usvojen je Zakon o izmjeni Zakona o prostornom uređenju, Zakon o slatkovodnom ribarstvu HNŽ-a, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

fena