Uskoro i do 100 kilometara biciklističkih staza na Blidinju

... ponovno otvaranje ski-lifta i skijaške sezone, izjavio je za Fenu ravnatelj Parka prirode "Blidinje" Zdravko Kutle.

- Nastojimo obogatiti ponudu parka i privući što više gostiju, osobito iz Dalmacije, Dubrovnika i Međugorja, i sigurni smo da ćemo uspjeti infrastrukturu podići na višu razinu jer zbog prirodnih ljepota doista vrijedi posjetiti "Blidinje" - istaknuo je Kutle.

Dodao je da je u tijeku i izgradnja sadržaja koji će doprinijeti da "Blidinje" i ljeti posjećuje što više ljudi, kao što su biciklističke staze i postavljanje oznaka za posjetitelje, a aplicirali su i za sredstva za proširenje postojećih smještajnih kapaciteta.

- Postojeće makadamske ceste također će biti preuređene tako da ćemo imati između 60 i 100 kilometara biciklističkih staza na kojima ćemo već naredne godine nastojati organizirati nadmetanja - precizirao je Kutle.

Udruga pčelara "Iva" iz Posušja za projekt "Povratak pčelara na Blidinje" i poduzeće "Ladanušić Čistoća" iz Rakitnog za projekt "Uklanjanje divljih deponija na Blidinju i jačanje sustava prikupljanja komunalnog otpada" su među osam korisnika grantova ukupnog iznosa od oko 280.000 KM.

Proteklog tjedna su u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u Sarajevu potpisani ugovori između ovog ministarstva i korisnika grantova u okviru projekta "Lokalne inicijative za zaštitu biodiverziteta u Ncionalnom parku Una i Parku prirode Blidinje".

Bosna i Hercegovina dobila je nepovratna sredstva od "Global Environment Facility"(GEF), putem Svjetske banke, za troškove projekta "Zaštićena šumska i planinska područja" i proslijedila jednake dijelove na entitete.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem Jedinice za upravljanje projektom - PMU implementira projekt na području Federacije BiH.

Park prirode "Blidinje" ime je dobio po Blidinjskom jezeru koje je smješteno u dnu Dugog polja na visini od 1.184 metra, i obuhvaća područje planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana.

Zbog povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajolika to područje je 1995. godine proglašeno parkom prirode.