Upozorenje: Ne odgovarajte na pozive s brojeva +39…

Tijek nelegalnog rada je ovakav: korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na svom mobilnom telefonu, propušteni poziv. Do toga može doći tako da telefon stvarno zazvoni, a može i da ne zvoni.

Uglavnom, kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj koji zove i kada taj broj počinje +39..., +390..., +391..., + 392..., +393..., +394... i tako dalje (u ovom primjeru, telefonski broj je bio +393193260045) i ukoliko korisnik taj poziv odmah izbriše, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar.

Ukoliko, pak, korisnik mobilnog telefona pozove broj propuštenog poziva, on postaje žrtva kriminalaca. U prethodnom slučaju, osoba je svojim odgovorom na propušteni poziv izgubila više od 2.000 eura, upozoravaju iz MUP-a.Pomenuti brojevi uvlače korisnika u situaciju da, kada pozove te brojeve, ne može da prekine poziv i tako napravi ogromni trošak na svom računu.

Mnoge prijave MUP-u potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u financijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

Pogled.ba