Udruga roditelja Naša djeca 2014: Ne manipulirajte školskim kalendarom

ucionica
Kako su istaknuli, odvijanje nastave u školama je definirano školskim kalendarom te je obveza pridržavati se onoga što je njime propisano. Kako je već ranijim odlukama o odgodi nastave, zbog ne uvijek jasnih okolnosti, došlo do povrede odredaba kalendara nedopustivo je, smatraju, dozvoliti i nadalje takvo postupanje.

''To znači da je već ranije definirano koliko dugo i u kojem vremenskom intervalu traje raspust, praznik ili bilo koji drugi prekid nastave, odnosno jasno je utvrđeno i to kada se treba okončati školska godina. Proljetni raspust i završetak školske 2016/2017 godine trebaju se provesti onako kako je to utvrđeno školskim kalendarom, a nositelji odluka kojima su do sada izazvana odstupanja od onoga što kalendar propisuje, su odgovorni za nastale propuste u vezi sa realizacijom nastavnog plana i programa'', navode u priopćenju roditelji.

Iz tog razloga zagovaraju preispitivanje učinkovitosti odvijanja nastave prema obrascu školskog kalendara koji se do sada primjenjivao, te poduzimanje potrebnih mjera njegovog korigiranja ukoliko se utvrde manjkavosti vezane za raspuste, praznike i druge prekide nastave.

Podsjećamo, prema posljednjoj odluci djeca u osnovnim školama na području HNŽ-a ipak će imati svoj proljetni raspust, odnosno on im se neće skraćivati, kao što je bio prvotni prijedlog Aktiva ravnatelja osnovnih škola HNŽ-a.

To je odlučeno na sastanku ravnatelja osnovnih škola, predstavnika Sindikata učitelja HNŽ-a i Zavoda za školstvo HNŽ-a te resornoga županijskoga ministra Rašida Hadžovića. Inače, nastava se treba nadoknaditi zbog odgode početka školske godine u rujnu. Tada je županijska Vlada donijela odluku da se nastava odgađa zbog, kako su naveli, vrućina.