Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ŽZH istupaju iz središnje Udruge

... 12. rujna 2013. donijeli smo Odluku o neodlasku na Sabor Zajednice županijskih zajednica Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Herceg-Bosne(središnja Udruga) i istupanju iz središnje Udruge.

Prijepori i nesporazumi sa središnjom Udrugom počeli su početkom ožujka ove godine kada je središnja Udruga ponudila izmjene Statuta, a koje je naša Udruga u cijelosti odbacila. Razlozi su slijedeći: 1. Upravni odbor naše Udruge ne dopušta da se žrtva poginulog i nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata dijeli prema pripadnosti postrojbi i statusu (HVO, HV, HOS, MUP, VP...), jer za nas postoje samo poginuli, nestali i umrli hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, 2. Neprihvatljivo je da se iz naziva središnje Udruge briše hrvatski branitelj Domovinskog rata HZHB, 3. Neprihvatljivo je da djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ne mogu birati i biti birana u tijela Udruge kao ostali članovi obitelji Udruga poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, što je u suprotnosti s našim Statutom i nazivom središnje Udruge, 4. za nas je Udruga čast, a prava se rješavaju zakonskim propisima.

Središnja Udruga je potom krajem ožujka ponudila novi Statut na kojega smo imali primjedbe i tražili izmjene 11 članaka što je u cijelosti odbačeno od strane središnje Udruge. S obzirom da su djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja diskriminirana i ne mogu biti birana u središnja tijela Udruge Središnji odbor središnje Udruge na sastanku održanom 3. rujna 2013. u Livnu pokrenuo je inicijativu za formiranje Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u županijama, a po potrebi i u općinama.

Zbog navedene inicijative središnje Udruge o osnivanju županijskih Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a samim tim i svjetonazorskih suprotnosti, te neprihvaćanja niti jedne naše primjedbe na sporne točke Statuta Upravni odbor županijske udruge donio je Odluku o istupanju iz središnje Udruge, ali smo i ubuduće otvoreni za suradnju sa svim braniteljskim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.