Učenici u Zapadnohercegovačkoj županiji prvi razred završe za 4 mjeseca!

...ubrzani način organiziranja nastave "zlostavljanje djece" i narušavanje njihovih prava.

Vesna Rakić, učiteljica i članica Sindikata u OŠ "Ivana Brlić Mažuranić" iz Posušja, potvrdila je da se ovaj ubrzani način nastave za učenike prvih razreda odvija od školske 2012/13. godine i da su učitelji nezadovoljni ovim skraćenim programom.

"Tek od sljedeće školske godine trebam preuzeti prvi razred, ali sam dosta upoznata s ovom problematikom od kolegica koje već rade po tom skraćenom programu. Kolege su užasno nezadovoljne tim skraćivanjem nastavnog programa i kažu da je to klasično zlostavljanje djece", kazala je Rakić.

Ona je navela da se na mališanima odmah osjeti taj ubrzani tempo predavanja, odnosno nastave, jer jednostavno ne mogu to izdržati, a posebno kada im je skraćeno čak pola sati.

"Za četiri mjeseca oni prođu program koji je predviđen da se predaje cijelu školsku godinu. To je tako ubrzano i nabijeno brzinom da djeca to jedva izdržavaju. Novo znanje koje dobiju jedan dan jednostavno istiskuje ono što su jučer naučili i to je strašno, pogotovo za šestogodišnjake", kaže ona.

Navela je da su učitelji ove škole, nezadovoljni ovakvom situacijom, više puta tražili od Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Vlade Zapadnohercegovačke županije da bude vraćen stari program, ali da to nije naišlo na odobravanje.

"Učitelji u prvom polugodištu, koji bi trebali raditi sa prvašićima, raspoređeni su kao nekakvi asistenti, a to se svodi na besciljno hodanje po školi, čisto da prođe radno vrijeme. Neki od učitelja su vraćeni na zavode za nezaposlene, jer su bili na određeno vrijeme primljeni", navela je Rakić.

Ona je navela da su učitelji zbog ovog problema tražili pomoć od UNICEF-a, OEBS-a, Ombudsmana za ljudska prava BiH kao i od Ministarstva civilnih poslova BiH, ali da se do sada nijedna od ovih institucija nije adekvatno zauzela za ove učenike.

Broj prvašića koji su upisani u prvi razred u Zapadnohercegovačkoj županiji iznosi 985.

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH, potvrdio je da je upoznat sa situacijom koju proživljavaju osnovci iz Zapadnohercegovačke župabuhe, dodajući da je to pravi primjer kako Vlada navedene županije "sustavno uništava obrazovanje i stvara nepismene građane, kako bi kasnije lakše njima manipulirala".

"Njihova vlada je odlučila na obrazovanju šestogodišnjaka štedjeti, zamisliti vi to! Još veći problem je što učenici koji na ovaj način završe osnovnu školu ne mogu upisati srednju školu ni u jednoj drugoj županiji niti u RS-u. To je narušavanje osnovnog ljudskog prava te djece", ogorčen je Šatorović.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Vlade Zapadnohercegovačke županije nismo uspjeli dobiti komentar, jer prema riječima tajnice, koja se javila na telefon, "zbog velikog obima posla koji su imali zaposleni u Ministarstvu, s obzirom na to da je kraj školske godine, nitko nije bio slobodan dati izjavu za medije".

Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva civilnih poslova BiH, kazala je da ovo državno ministarstvo nema nikakvih nadležnosti kada je u pitanju način organiziranja nastave u županijama i da županijske vlade, odnosno resorna ministarstva to mogu urediti na način koji žele.

Nezavisne novine