U TE Gacko spaljeno 550 kilograma droge

spaljivanje droge
spaljivanje droge

... jutarnjim satima iz Sarajevo stigla kontigentom koji su osiguravali pripadnici SIPA-e.

Prema riječima Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Termoelektrana Gacko je jedini objekat u kojem se vrše ovakve aktivnosti jer ispunjava ekološke standarde, a očekuje se da se u budućnosti spaljivanje opijata obavlja i u Termoelektrani u Tuzli.

Vuković je podsjetio da je ovo drugo spaljivanje droge u TE Gacko i da je 2012. godine uništeno oko tonu različitih vrsta opojnih droga.

- Prošle godine na području Tuzle uništeno je 28.000 litara prekusora od čega je se moglo napraviti više tona heriona, iz čega je očigledno da policijske agencije u BiH rade, naveo je Vuković i dodao da je prikupljena u poslednjih pet godina i a poseban problem predstavlja skladištenja opijata koji se na duži vremenski period čuva jer se tijekom skladištenja može doći do zlouporaba ali je cjelokupan proces j propisan određenim pravilnicima i zakonskim procedurama..

Ognjen Zekić zamjenik predsjednika komisije za unuštavanje opojnih droga BiH zahvalio je upravi TE Gacko koji su izašli u susret i omogućili korištenje njihovih postrojenja za uništavanje droge.

- Spaljivanjem na visokoj temperaturi, po naredbi sudova u BiH, uništena je velika količina droge i oko 720 stabljika marihuane, rekao je Zekić Uništavanju opijata u Gacku su prisustvovala osim Zekica još tri člana komisije, i to Indira Šarkić, glavni inspektor u Agenciji za lijekove, Željko Bogut, sekretar Ministarstva pravde BiH, te Sreten Čečar iz Ministarstva financija.

Izvor: Dnevni avaz