U srednjim i osnovnim školama ZHŽ-a održan štrajk upozorenja

U srednjim i osnovnim školama ZHŽ-a održan štrajk upozorenja
...potvrdila je za Fenu predsjednica Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama te županije Vesna Ćorluka.

Istaknula je kako su prosvjetni djelatnici štrajkom željeli skrenuti pozornost na višegodišnje probleme s kojima se susreću u svom radu, napomenuvši kako "nastavnici imaju gore uvjete rada sada, nego prije trideset godina".

Razlozi za štrajk su kršenje važećeg Kolektivnog ugovora, neujednačeni kriteriji prilikom raspodjele sati i nadopune normi učiteljima, nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa u osnovnim školama, nepripremljen početak nove školske godine i kašnjenje porodiljnih naknada devet i više mjeseci uposlenim majkama.

Čorluka je postavila i pitanje za što mi obrazujemo ljude - za zavod za zapošljavanje ili odlazak iz države.

Odluku o štrajku upozorenja donijelo je Predsjedništvo Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama županije Žapadnohercegovačke na sjednici održanoj 3. rujna 2015. godine.

Inače, predstavnici Sindikata su se 2. rujna 2015. trebali sastati s predstavnicima Vlade s ciljem iznalaženja rješenja za navedene probleme. Nažalost, sastanku nisu nazočili članovi Vlade, osim ministrice obrazovanja, nego uposlenici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Ministarstva financija.

Napominjemo kako će se štrajk upozorenja održati i u prvom satu druge smjene.