U Ljubinju očekuju izgradnju solarne elektrane vrijedne 70 milijuna eura

solarna elektrana
Naime, Vlada RS donijela je odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljnija ponuda. Vrijednost ove investicije procjenjuje se na oko 70 milijuna eura, a dobrobit bi bila višestruka, ne samo za Ljubinje već i za Hercegovinu. Za izgradnju solarne elektrane zainteresirane su kompanije „IFS Solar" iz Turske i „Schall-Invest" iz Austrije.

Prema riječima načelnika općine Ljubinje Darka Krunića, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS priprema tendersku dokumentaciju kojom će biti definirani uvjeti za dodjelu koncesije i raspisivanje javnog natječaja.

- Solarna elektrana koju bi gradila kompanija „IFS Solar" imala bi snagu od 65 megavata i procijenjenu godišnju proizvodnju od 104 gigavatsata, dok bi četiri elektrane koje predlaže "Schall-Invest" imale ukupnu snagu oko 80 megavata. S tom snagom i brojem sunčanih dana 400.000 do 500.000 maraka bi bio povrat Općini Ljubinje na godišnjem nivou - pojasnio je Krunić.

Dodao je da bi ovo znatno podebljalo općinsku kasu i omogućilo ulaganja u infrastrukturu te otvorilo nova radna mjesta.

Dalibor Muratović, direktor Direkcije za distribuciju ''Elektroprivrede Republike Srpske'', kaže da bi se ovim Ljubinje priključilo općini Bileća i gradu Trebinju, gdje već postoje solarne elektrane.

- Na području Trebinja i Bileće ima osam solarnih elektrana i ukupna instalirana snaga objekata u istočnoj Hercegovini je oko 1,4 megavata. Potencijal je vrlo velik i proizvodnja solarnih elektrana na području istočne Hercegovine mnogo veća ako se poredi s kontinentalnim dijelom BiH, a posebno Europe - istakao je Muratović.

Raspisivanje javnog poziva očekuje se krajem ovog mjeseca, a pravo da se prijave imaju i drugi zainteresirani investitori. No, ističu nadležni, prednost pri bodovanju ponuda će imati turska kompanija, koja je i pokrenula inicijativu.

Agencije