U HNŽ vodostaji rijeka i jezera u opadanju

...općina Ravno gdje razina vode raste za oko 2 do 3 cm na sat, potvrdio je za Fenu glasnogovornik Hercegovačko-neretvanskog Županijskog stožera Civilne zaštite Pero Pavlović.

Po njegovim riječima, razina vode u Popovom polju raste za oko 2-3 cm na sat, od jučer je vodostaj povećan za oko 0,5 m i veći je od razine u proteklim poplavama.

Zbog velike količine vode na kolniku za sav je promet zatvoren regionalni put R-425a Hutovo-Ravno, u mjestu Vrutak te M-6 Ravno-Ljubinje na mostu Ravno.

Na području općine Ravno potopljeno je oko 2,5 tisuća hektara zemljišta. U toj općini nema pitke vode, u pojedinim selima nema struje i vode, a telefonske veze su u prekidu. U Veljoj Međi pod vodom je 6 kuća. Pojedina sela Orašje, Čavaš potpuno su odsječena i do njih je moguće doći samo čamcima.

Kada je u pitanju HE Mostar kota iznosi 77,79, a ukupan protok s preljevom iznosi 500 metara prostornih u sekundi dok na HE Jablanica kota iznosi 268,19 i trenutno su otvorene 2 klapne preljevnog sustava, ukupni protok iznosi oko 310 metara prostornih u sekundi.

Vodostaji rijeka i jezera u daljnjem je opadanju. Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici "Carinski most" jutros u 7 sati iznosio je 585 cm. Vodostaj rijeke Bune je u opadanju i iznosi 298 cm, a i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna-Blagaj. Vodostaj rijeke Jasenice je stabilan i iznosi 186 cm.

Vodostaj je u opadanju i na području općine Čapljina. Vodostaj na jezeru HE Čapljina, na mjesnoj stanici "Karaotok" bilježi smanjenje od 3 do 4 cm na sat, a HE Čapljina je još izvan pogona. Vodostaj rijeke Krupe iznosi 325 cm, a vodostaj rijeke Trebižat lagano stagnira i iznosi 311 cm.

U 90 obiteljskih kuća još uvijek se nalazi voda i to u Gabela polju, Nerezima i Višićima. I dalje je zatvoren granični prijelaz Gabela polje kao i put R-426 Gabela polje-Čapljina.

Kada je u pitanju općina Stolac, vodostaj rijeke Bregave i danas iznosi 96 cm. Razina vode u Deranskom jezeru smanjena je u odnosu na jučer za 10 cm, a prohodan je lokalni put Derani-Svitava.

Zbog podzemnih voda još su uvijek poplavljeni podrumi stambenih zgrada u blizini korita rijeke Bregave i Vidova polja. U Crnićkom polju poplavljena površina se smanjuje, dok je poplavljena površina poljoprivrednog zemljišta ispod sela Prenj također smanjena i nema opasnosti za stambene objekte.

(Fena)