U Hercegovini počela berba grožđa

Vinograd
ako se, tzv. "trganje", tradicionalno obavlja početkom jeseni, ove godine situacija je nešto drugačija. Za razliku od prethodnih godina, berba je počela nešto ranije. U pojedinim vinogradima, već krajem mjeseca kolovoza..

"Ove godine, vremenski uvjeti su potaknuli vegetaciju jer smo početkom mjeseca travnja imali iznimno toplo vrijeme. Vrijeme je ubrzalo vegetaciju, pa je, ne samo vinova loza nego i većina drugih vrsta voća, imala ranije dozrijevanje nego što je uobičajeno na području Hercegovine", rekao nam je prof. dr. sc. Ivan Ostojić, dekan Agronomsko i prehrambeno - tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Količina uroda grožđa, ove godine, puno je veća nego inače. Prošle godine, loši vremenski uvjeti i mraz doprinijeli su i lošoj berbi. Loza se "odmorila" pa je ove godine dala više nego što se očekivalo.

"Vinogradari koji nisu radili tzv. "zelenu rezidbu" odnosno uklanjanje viška roda, ove godine imaju veliki urod, što ne mora značiti i visoku kvalitetu. Vinogradari teže jednom i drugom, ali nemoguće je u vinovoj lozi imati kvalitetu i kvantitetu." dodao je prof. Ostojić.

Vinogradare, iz godine u godinu, prate slični problemi. Uz vremenske (ne)prilike, to su štetnici i bolesti koje napadaju lozu.

"Ove godine imali smo dosta kišnih dana, a kiša je preduvjet razvoja biljnih bolesti. Tu je, svakako, i vinska mušica koja je u naše krajeve stigla s istoka i pravi nam velike probleme", naglasio je prof. Ostojić.

Grožđe uvezeno iz Makedonije, preplavilo je Hercegovinu. Pa se domaći vinogradari, nerijetko pitaju, kako i gdje prodati grožđe..

"Država bi trebala poduzeti zaštitne mjere, kako bi zaštitili domaće proizvođači", dodao je prof. Ostojić.

Iako je Hercegovina, od davnina, zemlja grožđa i vina, zbog problema koji muče domaće vinogradare, manje je i zanimanje mladih ljudi za uzgojem grožđa.

No, studenti Agronomsko i prehrambeno - tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, svojim primjerom pokazuju kako volje, ali ljubavi prema uzgoju grožđu, ipak ima. Praktični dio nastave, obavljaju u vinogradu o kojemu brinu zajedno sa svojim profesorima i asistentima.

Idući tjedan, 12. rujna održat će se "fakultetska berba". Studenti završnih godina će, ovom prilikom, ubrati plodove vlastitog rada.

Naša.tv