U hercegovačko selo udalo se šest djevojaka iz Rusije

U Ljubinjsko naselje Štit, koje broji 15 kuća, udalo se šest Ruskinja. Na ovom broju se sve ne završava jer sedma živi u Ljubinju, a poljednja Ljubinjska nevjeste je prije petnestak dana uplovila u bračnu luku

"Ovo je selo drukčije je malo. Došla sam iz Moskve koja je veliki grad  u Ljubinje, koje je malo mjesto. Bilo je malo neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla, i bolje mi je sad tu nego u Moskvi, počinje svoju priču jedna od šest ljubinjskih nevjesta iz Rusije Olga Nikiforova.

U malo mjesto od nekih 4.000 stanovnika stigla je prije pet godina. Nije se lako bilo navići, ali godine učine svoje. Oljga nije prva stigla u ovu istočnohercegovački varošicu. Prije 22 godine došla je Galjina Bokić, također iz Moskve. Predaje ruski jezik u ljubinjskoj srednjoj školi, a ipak, iako je prošlo 22 godine, nije zaboravila svoju rodnu Moskvu.

"Teško pitanje, ne mogu na to pitanje odgovoriti. Ja u srcu nosim oboje. Radi djece nosim i ovo, a nisam svoje odbacila. Vidite, kad dugo ne budeš tamo, nekako se ohladiš. Kad dođeš, obnove se ta osjećanja i bude teže ", priča ona.

Galjinom je prije više od dvije decenije upoznao Veljko Bokić koji je radio u Rusiji. Kaže rodila se ljubav, brak, a onda povratak u Ljubinje.

"Mi smo se zabavljali prije, kako sam ja radio tamo. I tako, svidili smo se jedno drugome, i onda nije bilo više nikakvih prepreka.

Galjinom se primila se na ovaj hercegovački krš, pa su stizale i druge Ruskinje, piše Slobodnaevropa.org. Nedavno je još jedan Ljubinjac u Moskvi oženio Ruskinju. Svekrva, Ljuba Radić, još uvijek nije vidjela mladu, samo preko interneta.

"Sin se oženio. Godina i po da je otišao, oženio se. Vjenčali su se tamo. Vidjeli smo se preko interneta, a nisu još dolazili ", kaže ona.

Način života, malo mjesto - većini Ruskinja iz Moskve bili su najveći problem da se naviknu. Kuhinja nije pričinjavala poteškoće, pogotovu kad želite udovoljite mužu. Nikiforova kaže:

"Ruska hrana .... Navikli smo na zdravu hranu. Što voli moj muž, to mi je sve najljepše. Što moj muž traži, to kuhamo - i grah i pečenje i sve. Sve što zatraži, ja mogu skuhati. Mogu i pitu ispeći. "

Kako se doznaje, uskoro će još jedna Ruskinja put Ljubinja. Dosadašnje Ruskinje sve žive u ljubinjskom naselju Štit, u ulici koja se zove Crnogorska. Složne su, ako se Ljubinjci ne bi ljutili, da je prezovu u Rusku - razlozi za to sigurno postoje.