U 59 ljekarni u HNŽ-u mogu se izdavati lijekovi na teret osiguranja

Rade Bošnjak, direktor tog zavoda kazao je da će novi ugovori olakšati posao ljekarnama, ali i kontrolorima u sprječavanju i sankcioniranju nepravilnosti koje su nanosile štetu osiguranim osobama i Zavodu.

Zavod želi podići kvalitetu u pružanju usluga osiguranim osobama te istodobno racionalizirati potrošnju lijekova koja često nije opravdana.

Prema zakonskim rješenjima, lijekove s Liste lijekova Zavoda mogu izdavati samo magistri farmacije što je utvrđeno i odredbama novog ugovora, stoji u priopćenju.

U sklopu ugovora sve ljekarne su dobile prepoznatljive naljepnice koje moraju istaknuti na ulaznim vratima kako bi osigurana osoba mogla znati gdje može nabaviti lijek koji se propisuje na recept.

U prepoznatljivom dizajnu bit će tiskana i Esencijalna lista lijekova s cijenama te će se dostaviti ljekarnama koje će ju morati istaknuti osiguranim osobama.

Novina u ugovoru je i radno vrijeme ljekarni u kojem magistar farmacije izdaje lijekove s Liste lijekova Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, a koje treba biti istaknuto na vidnom mjestu.

Fena