Turci će graditi autocestu kroz Hercegovinu!?

Hadžić je u intervjuu za ovu agenciju kazao da je održao nekoliko sastanaka s turskim kompanijama u vezi s izgradnjom južne trase autoceste na ovom paneuropskom koridoru koji prolazi i kroz BiH.

Potvrdio je da postoji mogućnost da Turska dobije poseban model suradnje s Bosnom i Hercegovinom na ovom projektu.

Hadžić je naglasio da južna trasa autoceste na koridoru Vc povezuje Sarajevo s Jadranskim morem i da BiH trenutno nema srestava da financira ovaj projekt, ali da se razmatra mogućnost suradnje s međunarodnim financijskim institucijama.

Naglašavajući stratešku važnost ovog projekta, ministar Hadžić je rekao da izgradnja ovog dijela autoceste košta oko dvije milijarde eura.

Istaknuo je da ekonomska suradnja dviju zemalja dobiva nove dimenzije i da bi ovaj projekt mogao biti potpisan na način "izgradi, upravljaj i vrati".

Ističući da bi ovaj model suradnje trajao 20 do 30 godina, Hadžić je rekao da se o detaljima samog ugovora mora još dogovarati.

Na upit novinara o tome šta su sljedeći koraci, Hadžić je kazao: "Mi ćemo izvijestiti svoje vlade o održanim sastancima i detaljima dogovora, a ako uradimo potrebne predradnje, radovi na projektu bi mogli započeti već sljedeće godine".

Izvor: Indikator.ba