Tropske vrućine: Ako ovo nije elementarna nepogoda, onda što je?

Tropske vrućine: Ako ovo nije elementarna nepogoda, onda što je?

U ranim jutarnjim satima mjeri se i do 30. stupnjeva, a tijekom dana nerijetko živa na termomtru pređe onu barijeru od 40. stupnjeva, i to kako mi volimo reći u hladu.

Sa obzirom na oklolnosti liječnici savjetuju da se bez velike potrebe ne izlazi na ulice u vremenu od 11. do 17. sati, te da se piju velike količine vode. Preporuke se osobito odnose na rizičnu skupinu stanovništva u koju spadaju kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe s visokim tlakom itd), starije osobe, djeca i trudnice. Prostorije u kojima se boravi važno je dobro prozračiti tijekom noći ili rano ujutro, a preko dana prozore zatvoriti i navući rolete. U razdoblju vrućina stručnjaci savjetuju laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima. To je osobito važno za djecu. Odrasle osobe i djeca trebaju zaštititi oči naočalama koje imaju zaštitu od ultravioletnih zraka.

Iako je po svim parametrima ovo stanje elementarne nepogode, očito je da vlasti neće reagirati. Podsjećamo po pravilima Svjetske zdravstvene organizacije kontinuirana temperatura od 35 stupnjeva Celzijevih predstavlja elementarnu nepogodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za razliku od naše većina europskih zemalja ozbiljno se pozabavila problematikom velikih vrućina. Većina ih ima svoje kriterije za utvrđivanje "opasnih temperatura", ovisno od klimatskih uvjeta. Tako se, primjerice, u Njemačkoj i Švicarskoj nastava u školama prekida kada tri dana za redom dnevne temperature prelaze 30 stupnjeva. Svjetska zdravstvena organizacija jasno je ustanovila temperaturne granice čovjekove upotrebljivosti i izdržljivosti. Prema njihovoj odredbi, čovjek može ispoljiti maksimum svojih kreativnih i drugih moći na radnom mjestu podnoseći temperaturu najviše do 35 stupnjeva.

hercegovina.info