Toplinski val nad Hercegovinom: Pijte vodu, noću rashladite stan i izbjegavajte hodanje po suncu

...kad dnevne temperature neće biti ispod +35°C, a nerijetko u Hercegovini bi mogle ići i preko +40° C. Iako svi željno očekujemo neko osvježenje u vidu kiše, prema svemu sudeći u sljedećih tjedan tomu se ne možemo nadati. Jedina utjeha mogla bi biti bura koja će zapuhati u utorak.

Smirivanje bure očekuje se u četvrtak, a od petka se ponovno očekuju više temperature i velika vrućina. Ponegdje bi za dane vikenda temperatura mogla biti veća od +40°C.

UPOZORENJE!

Kombinacija vrućeg i suhog zraka s burom predstava opasnost od požara te ovom prilikom još jednom upozoravamo kako je u tijeku sezona požara (1.5.-31.10.2013.) pa se mole svi žitelji Hercegovine da budu maksimalno oprezni i da u ove dane ne pale vatru na otvorenom, te da ukoliko primijetite požar što žurnije obavijeste Vatrogasnu postrojbu na broj 123.

VAŽNA OBAVIJEST!

Uslijed visokih temperatura posebice trebaju biti oprezni starije osobe i kronični bolesnici.

Izbjegavajte izlaske u najtoplijem dijelu dana, odnosno od 10 - 17 sati, a djecu ili kućne ljubimce ne ostavljajte u parkiranom vozilu. Ujedno izbjegavajte naporni fizički rad.

Zbog visokog indeksa UV zračenja na sunce se na bi smjelo izlaziti bez zaštitne kreme, a preporučljivi su i šeširi, kao i sunčane naočale. Izbjegavajte sunčanih zraka do 16 sati poslijepodne, a u slučaju izlaska na sunce poželjno je izložena mjesta namazati kremom sa zaštitnim faktorom 20, odnosno zaštitnim faktorom 50 za djecu.

Liječnici savjetuju građanima da tijekom visokih temperatura piju što više vode (najmanje 1,5-2 litra), dok bi alkohol trebalo izbjegavati, a preporuča se i što lakša prehrana. Preporučuje se uzimanje češćih manjih obroka, te izbjegavanje hrane bogate bjelančevinama.

Dugotrajno izlaganje jakom suncu može izazvati opasne kožne bolesti, poput tumora i melanoma, pa se u slučaju bilo kakve alergijske reakcije treba što prije javiti dermatologu.

Rashlađivanje tijela (tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi), rashlađivanje doma držanjem sobne temperature ispod 32 stupnja Celzija danju i ispod 24 stupnja Celzija noću.

Brotnjo.info