Završena prva vjetroelektrana u BiH Mesihovina vrijedna 81 milijun eura

Mostar, vjetropark, vjetroelektrana, vjetroelektrane, Podveležje, vjetroelektrane, vjetroelektrana, gradnja, izgradnja, vjetroelektrane, vremenska prognoza, vjetropark, vjetroelektrane, mesihovina
Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 81 milijun eura, a njegovo puštanje u rad očekuje se na proljeće 2018. godine. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB, piše Večernji list BiH.

- Vjetroelektrana Mesihovina sastoji se od 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije te osigurati nova radna mjesta na području općine Tomislavgrad - naveli su ranije iz EP HZ HB. Važno je naglasiti kako je u svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim razinama vlasti u FBiH i koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, VE Mesihovina uvrštena i tretirana kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interes. Kada je riječ o samoj realizaciji projekta, podsjetimo na činjenicu kako je 14. travnja 2016. potpisan ugovor za LOT 1a (vjetroagregati s temeljima) s konzorcijem Siemens (konzorcij čine Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power d.o.o. Hrvatska). Vrijednost ugovora za LOT 1a, uključujući održavanje tijekom prve dvije godine jamčevnog roka, iznosi 71,940.000 eura.

Istoga dana potpisan je i ugovor za LOT 1b (interna kabelska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) s konzorcijem ABB d.o.o. Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost ugovora za LOT 1b je 4,275.447,28 eura. Dva mjeseca poslije potpisan je ugovor za izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) s izvođačem Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost tog ugovora je 4,302.837,34 KM bez PDV-a. U srpnju 2017. završena je izgradnja pristupnih cesta i platformi za kranove VE Mesihovina. Uz izgradnju VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 milijuna eura.