Udruga pčelara "Duvanjski vrisak"

zanimljivosti, pčele, Hercegovina, Propolis, sprečava stvaranje zubnih naslaga i karijesa, jača zubnu pulpu, kroničnu upalu desni, ublažavanje upalnih procesa, antivirusno, antimikotičko, Grude, pčele, ubod, posljedice, insekti, pčele i med, napad, smrt, prirodni med, Čisti med , pčele, pčelari, pčele, nestanak, med, RAK, izlječenje, promicanja pčelarstva, pčelarstvo, Tomislavgrad, Duvanjski vrisak, Propolis
Kako je za Fenu kazao predsjednik Inicijativnog odbora doc. dr. sc. Jozo Bagarić , cilj osnivanja udruge je unaprjeđenje,razvitak i promicanja pčelarstva,očuvanje prirodnog okoliša i bioraznolikosti,promicanje kvalitete proizvodnje,potrošnje i prodaje pčelinjih proizvoda,kao i edukacije i poticanja na bavljenje pčelarstvom u općini Tomislavgrad.
Od djelatnosti kojim će se baviti ta novoutemeljena udruga , Bagarić je istaknuo zaštitu autohtone pasmine pčela(Apis melifera carnica) u zemlji i inozemstvu,aktivno sudjelovanje u donošenju propisa iz pčelarstva,kreiranje poticajne politike,organiziranje i posjeta sajmova,izložbi i pčelarskih radionica,izrada planova i strategija, zaštita zemljopisnog podrijetla "meda duvanjska planinska livada i vrisak" , suradnja sa drugim udrugama i organizacijama,stalna edukacija pčelara itd.
Jednu od tih spomenutih djelatnosti , koja se odnosi na zaštitu zemljopisnog podrijetla "meda duvanjska planinska livada i vrisak" je , po Bagarićevim riječima vezano za naziv udruge.
„To je za sad prijedlog Inicijativnog odbora, a željeli smo se imenom vezati za naš kraj i za jednu medonosnu biljku posebnu za naš kraj. U stvari dvojba je bila ili Duvanjski vrisak ili Duvanjska planinska livada, jer su to karakteristične medne paša u našem kraju. Na kraju smo se odlučili za prijedlog „Duvanjski vrisak". Vidjet će mo...", kazao je Bagarić.
Na upit da li postoje prirodni preduvjeti za bavljenje pčelarstvom i koliko se duvnjaka uopće bavi tom djelatnošću , docent Bagarić je istaknuo da se pčelarstvom u općini Tomislavgrad trenutno bavi oko 35 do 40 osoba.
„Otprilike polovica je onih ozbiljnijih,selećih pčelara a ostatak smo mi hobisti. Uglavnom to je oko 1 500 zajednica. Tijekom proljeća i ljeta taj broj se poveća gotovo peterostruko,oko 7 000 zajednica", istaknuo je Bagarić.
No, ono što je posebno za općinu Tomislavgrad ,po tvrdnjama Bagarića , je da je to prostrani (965 km2)brdsko-planinski kraj sa pet visinskih ploha: Vinica(600-650 m.n.m.)Buško Blato(700-750 m.n.m.),Roško Polje i Duvanjsko polje(850-900 m.n.m.)Šujičko polje(950-1000 m.n.m.) i Blidinje(1 200 m.n.m.).
„Pedološki je to mix krša i oranice, biljni pokrov čini šikara,divlje voćke,ljekobilje, trave planinske livade i oranične kulture dok je po klimatu to stjecište mediterana, kontinenta i planinske klime. To su posebnosti koje oplemenjene čistim zrakom,nezagađenim tlom daju „med od tisuću trava" kako se naziva med planinske livade ili jedan od najcjenjenijih monoflornih medova-vrisak. No,ove vrste meda treba zaštititi da bi imali realnu cijenu jer su trenutno podcijenjeni", naglasio je Bagarić.
Na kraju je doc.dr.sc.Jozo Bagarić dodao da za budućnost pčelarstva u Tomislavgradu ne treba brinuti s tim da njihovo znanje i tradicionalne vještine treba unaprijediti novim znanstvenim spoznajama i dopuniti laboratorijsko-kontrolnim kapacitetima te se posvetiti i onom financijski isplativijem dijelu pčelarstva,a to su proizvodnja ne samo meda,već i matične mliječi,peluda,pčelinjeg otrova, propolisa,voska,rojeva,selekcioniranih matica itd.

Fena