Tvornica kabela "Kapis" otpušta 45 radnika!

Direktor tvrtke Predrag Čović izjavio je danas kako je Kapis zbog problema u plasmanu gotovih proizvoda na domaćem i inozemnom tržištu bio primoran planiranu proizvodnju u ovoj godini smanjiti za 30 posto u odnosu na 2009. godinu.

Čović je upozorio kako se žurno mora poduzeti nešto za spas gospodarstva u BiH ili gospodarstvu prijeti agonija s nesagledivim posljedicama, navodeći primjer mostarskog AluminijA koji je zbog recesije i smanjene prodaje gotovih proizvoda na kraju prošle godine ostvario gubitak od oko 30 milijuna dolara.

Čović, koji je i član Udruge poslodavaca u FBiH, rekao je kako su sirovine koje u proizvodnom procesu koristi ovo poduzeće u posljednjih šest mjeseci poskupile za 40 posto, a zbog smanjenja cijene gotovih proizvoda na tržištu ostvareni ukupni prihodi u prošloj godini bili su manji za oko 20 posto.

"Na kraju prošle godine tvornica Kapis u Tomislavgradu zapošljavala je oko 230 radnika, a njih 13 koji su imali rješenja o radnom odnosu na određeno vrijeme već su dobili otkaz, dok će ostalih 32 koji su u stalnom radnom odnosu rješenja o otkazu dobiti ovih dana", izjavio je Čović za Radio Livno.

On je dodao kako će ukupan broj zaposlenih biti manji za 45 radnika u odnosu na prošlu godinu, a otpušteni koji su višak dobit će otpremnine od 5.000 do 10.000 KM, u ovisnosti od radnog staža.