Tomislavgrad: Svečano obilježen Dan Brigade kralja Tomislava

tomislavgrad
Ujedno je obilježena i dvadeseta obljetnica utemeljenja povijesne postrojbe Hajdučke družine Mijata Tomića, a tom prigodom u Tomislavgrad su stigli i svojom nazočnošću uveličali mimohod pripadnici povijesnih postrojbi iz BiH i Hrvatske: Gradska Straža iz Bakra, Trenkovi panduri iz Požege, Keglevićeva straža Kostel iz Pregrade, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Karlovačka građanska garda, Kliški uskoci, Bjelovarski graničari - Husari 1756, Zrinska garda iz Čakovca, Gospićka garda Vukovi, predstavnici udruge Kupreški kosci te Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.

Program obilježavanja započeo je svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje u Spomen-bazilici u Tomislavgradu, koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sreten Ćurčić uz koncelebraciju svećenika iz tomislavgradskog dekanata.

Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana povorka ulicama Tomislavgrada u kojoj su sudjelovali, među ostalim, članovi vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, pripadnici spomenutih povijesnih postrojbi, branitelji s ratnim stjegovima i građani.

Povorka je položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježje hrvatskim braniteljima, nakon čega je uslijedila smotra povijesnih postrojbi koji su prijavak ispred zgrade općine podnijeli općinskom načelniku Ivanu Vukadinu.

Proslava je nastavljena u Hotelu "Tomislav", gdje je upriličena svečana akademija u povodu 25. obljetnice osnutka Brigade kralja Tomislava kroz koju je, prema službenim evidencijama, od 1992. do 1995. prošlo više od pet tisuća bojovnika, a 117 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u borbama.

Svečanoj akademiji nazočili su, među ostalim, generali iz Domovinskog rata Željko Glasnović i Stanko Sopta, predstavnici Ministarstva obrane BiH na čelu s general pukovnikom Antom Jelečem, posebni savjetnik za branitelje Predsjednice RH Ante Deur, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vekić, konzulica RH u Mostaru Jadranka Modrić i ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Nakon prigodnih govora načelnika općine Tomislavgrad Ivana Vukadina i državnog tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Vekića, prvi načelnik Tomislavgrada izabran na višestranačkim izborima Mijo Tokić govorio je na temu "Političke prilike u BiH i u općini Tomislavgrad u osvit Domovinskog rata".

O organizaciji obrane Tomislavgrada te o ulozi i djelovanju Duvanjskog odreda i bataljuna do pada Kupresa govorio je jedan od branitelja iz tog vremena, dok je o ulozi i značaju Brigade kralja Tomislava u Domovinskom ratu izložio general i saborski zastupnik Željko Glasnović, a o preustroju i ulozi tadašnje 79. domobranske pukovnije HVO-a govorio njezin zapovjednik Boško Papić.

Po završetku svečane akademije otvorena je izložba ratnih fotografija, a program je okončan revijalnom nogometnom utakmicom između veterana Brigade kralja Tomislava i veterana 4. gardijske brigade HV-a.

FENA