TomislavGrad: Počinje gradnja 78 milijuna eura vrijednog vjetroparka

Krišto je ovaj projekt okarakterizirala kao jako značajan za gospodarski razvoj općine Tomislavgrad, ali i samo poslovanje JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, posebice u vrijeme ekonomske krize. ''Otvaranje vjetroelektrane veliki je korak naprijed, kako za razvoj gospodarstva tako i za ostale grane elektroenergetskog sustava. U potpunosti podržavam sve ovakve ideje koje se realiziraju u cilju općeg dobra, svim zaposlenih u poduzeću te ostalih žitelja koji žive od ovoga poduzeća. Također izražavam želju da ovakvih projekata bude što više u BiH'', poručila je Krišto.

Značaj gradnje vjetroelektrane Mesihovina prepoznala je i općina Tomislavgrad, pa je na tom području proglašen javni interes, što će svakako doprinijeti nesmetanom nastavku projekta.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Matan Žarić je istaknuo kako polaganjem kamena temeljca Vjetroelektrane Mesihovina, ne samo da ostvarujemo san i entuzijazam naših inženjera ili poslovni cilj nego ponajprije donosi perspektivu budućnosti žiteljima ovih prostora. Zahvaljujući iznimnoj suradnji sa Razvojnom bankom KfW i Njemačkim ministarstvom za ekonomsku suradnju, uz svesrdnu pomoć Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u BiH, te zalaganjem tijela izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, Federacije BiH, županije te Općinskom vijeću i načelniku Općine Tomislavgrad, započela je realizacija prvog ovakvog projekta.

Integralnom studijom razvoja 2006.-2010. s projekcijom na 2020. godinu, koja je sastavni dio strategije razvoja Bosne i Hercegovine i strategije razvoja energetskoga sektora Federacije BiH, pored ostalih investicija, planirana je izgradnja novih proizvodnih objekata JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Vlada je Federacije BiH donijela Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata, te odredila ovo poduzeće nositeljem aktivnosti za 11 novih proizvodnih objekata, među kojima su i četiri vjetroelektrane.

S ciljem dugoročnoga osiguranja dovoljnih količina električne energije i zadovoljenja potreba svih kupaca električne energije, te promicanja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova, na prostoru djelovanja JP Elektroprivrede HZ HB, pored ostalih na projektima vjetroelektrana intenzivno se radi od 2004. godine.

Uz potporu Kraljevine Španjolske, napravljen je prvi korak, te je izrađena Studija mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije.

Spomenuti su projekti danas u različitim fazama priprema, a najviše je učinjeno na realizaciji VE Mesihovina, Tomislavgrad, pa je JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar prvo javno poduzeće u BiH koje započinje s izgradnjom jedne vjetroelektrane.

Vjetroelektrana Mesihovina imat će 22 vjetroturbine, pojedinačne instalirane snage od 2 - 3 MW, što će činiti ukupnu instaliranu snagu od 44 - 66 MW ovisno o izboru odnosno snazi pojedine vjetroturbine. Tako će i očekivana godišnja proizvodnja biti 128 - 146 GWh električne energije s faktorom korištenja kapaciteta 33 posto, koji je iznad europskog prosjeka, zasad predstavlja najveći kapacitet među vjetroelektranama na ovim prostorima. Po najavama iz Elektroprivrede HZHB-a vjetroelektrana bi prve kilovatsate električne energije trebala proizvesti 2013. godine.

Za tu su investiciju vrijednu 78 milijuna eura osigurana financijska sredstva, potpisanim Ugovorom o projektu i kreditu, te Ugovorom o financiranju projekta između Njemačke razvojne banke KfW, Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Kreditna su sredstva 71 milijun eura, grant 1 milijun, dok su vlastita sredstva poduzeća 6 milijuna eura.

Planirano je vrijeme izgradnje VE Mesihovina tri godine, a prvi se kilovati proizvedene električne energije očekuju 2013. godine.

Realizacijom projekta VE Mesihovina, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne tvrtke na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme i dr. Poboljšat će se i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebice lokalnu.

ljportal.com