Tomislavgrad osigurao besplatne sistematske preglede braniteljima

sistematski pregled, besplatno, branitelji, Tomislavgrad, Poliklinika Vitalis , poliklinike, bolnica dr. Safet Mujić, dr. Alma Vila Humačkić
Net.hr

Općina Tomislavgrad i lokalne udruge proistekle iz Domovinskog rata organizirale su besplatan sistematski pregled za branitelje s područja te općine.

U protekla dva mjeseca oko stotinu branitelja odazvalo se i prošlo besplatan sistematski pregled koji je uključivao laboratorijske pretrage, ultrazvuk abdomena, EKG srca s očitovanjem, RTG pluća, pregled vida i sluha, pregled neuropsihijatra te završni specijalistički pregled kod doktorice obiteljske medicine.

Po riječima ravnateljice Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanke Živković, kod većine pregledanih branitelja utvrđeno je dobro zdravstveno stanje, dok je dio njih upućen na dodatne dijagnostičke pretrage. Dodala je kako je cilj akcije bio ukazati na važnost ranog otkrivanja bolesti te motivirati branitelje da aktivno sudjeluju u očuvanju, unapređenju i kontroli zdravlja.

"Drago mi je što je prepoznata važnost preventivnih pregleda braniteljske populacije koja je tijekom Domovinskog rata i nakon njega bila izložena ratnim i poratnim traumatskim stresnim iskustvima," istaknula je ravnateljica.

Za besplatne sistematski pregled branitelja u prošlogodišnjem općinskom proračunu osigurano je 10.000 maraka. Ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad istaknula je kako se nada da će se i u buduće naći sredstava za ovu namjenu s obzirom na to da je zadnji besplatni pregled branitelja organiziran prije 18 godina.