Tomislavgrad: Mrki medvjed napao bika u Mokronogama

Do sada je štetu pričinio pčelarima, a prije nekoliko dana u ispaši je napao bika u vlasništvu Joze Bakovića iz Mokronoga. Kako doznajemo od Mije Mateškovića, predsjednika Županijskoga vijeća za lovstvo, Lovačka udruga Vran je donijela tzv. osudu medvjeda zbog pričinjene materijalne štete. Budući da je medvjed zaštićen lovostajem, pravo na njegov odstrel lovci će imati tek nakon što se ispoštuje strogo propisana zakonska procedura.

Doznajemo da spomenuti medvjed kapitalac teži oko 200 kg i da je blizu medalje vrijedne 10 tisuća KM. No, lovci sumnjaju kako će se teško naći netko za otkup. Matešković dodaje da se zbog pričinjene štete vlasnik treba obratiti nadležnome županijskome ministarstvu, a u sanaciji štete sudjeluju resorno federalno ministarstvo s 50%, županijsko ministarstvo 30% dok preostalih 20 % sredstava snosi lovačka udruga na čijem području gospodarenja je pričinjena šteta.

Znajući da je medvjed uglavnom biljojed, njegov napad na bika tumači se nedostatkom hrane koju mora unijeti prije zimskoga sna. A manjku hrane za mrkoga medvjeda doprinjeli su velika suša i ovogodišnji požari.

Zora Stanić/RTG