Tomislavgrad: Lisice bez straha prilaze kućama

Tomislavgrad: Lisice bez straha prilaze kućama
...na nešto što nije u domeni divljih zvijeri ili se radi o bolesti, a također nije isključena niti prilagodba tih životinja novim životnim uvjetima, rečeno je Feni iz Veterinarske stanice u Tomislavgradu.

Nakon što je sinoć u naselju Tubolja pored Tomislavgrada ubijena lisica, a prethodno se neobično ponašala i bez ikakva straha dolazila pred prag obiteljske kuće, za tomislavgradske veterinare se to ipak ne može okarakterizirati kao normalna pojava kad divlja zvijer, u ovom slučaju lisica, promijeni ponašanje.

Nakon što je više puta dolazila pred kuću, lisicu je ubio vlasnik, a dolaskom veterinara propisno je uklonjena.

Kako su kazali iz Veterinarske stanice, prema vanjskom izgledu i temeljem sekcije ubijene lisice ne može se zaključiti da se radi o inkubaciji bjesnoće. Ipak su uzorci poslani na analizu u Zavod za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kako bi se utvrdile činjenice na eventualnu pojavu te bolesti i samim tim zašto se lisica tako ponašala.

Međutim s druge strane ove životinje žive u šumama i podzemnim brlozima te nije rijetkost da se viđaju u blizini ljudskih naselja u potrazi za hranom, ali na njihovu pojavu u kućnom okruženju, prema riječima stručnjaka, treba gledati s oprezom.