FOTO  Studijska posjeta mladih iz Tomislavgrada Banja Luci

vijeće mladih, Tomislavgrad
..."Affirmation of youth in the local community". Cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih za aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici i promicanje društvenog aktivizma mladih. Projekt je usmjeren na mlade sudionike s područja Tomislavgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine i grada Banja Luke u Republici Srpskoj. Projekt podržava Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Mladi aktivisti iz Banja Luke ugostili su mlade iz Tomislavgrada i bili domaćini.

Kroz aktivnost projekta, dijalog između mladih i predstavnika lokalne vlasti, gosti iz Tomislavgrada nazočili su sastanku u zgradi Grada Banja Luke, gdje su ih dočekali predstavnici ove istitucije. Kroz razgovor mladi su uputili pitanja predstavnicima lokalne zajednice o problemima i položaju mladih u Banjoj Luci. Ovo je bila idealna prilika da im se približe potrebe i problemi mladih u obje lokalne zajednice, te s prijedlogom da mladi ljudi aktivno sudjeluju u donošenju odluka na lokalnoj razini vezano uz mlade. U razgovoru je stavljen naglasak na uspostavu mehanizama propisanih "Zakonom o mladima FBiH" i "Zakonu o omladinskom organizovanju RS".

Ovom prigodom je na sastanku također bilo govora o uvjetima i načinima rada s mladima u Banjoj Luci i Tomislavgradu, mogućnostima i potencijalima buduće suradnje, razlikama i sličnostima u modalitetima rada sa mladima i njihovim potencijalima. Obje lokalne zajednice na različit način pokazuju zabrinutost za probleme mladih, mada su ukazali i na pozitivne pokazatelje u privrednim uspjesima i potencijalima koji bi trebali s vremenom biti razlozi zbog kojih bi mladi trebali imati perspektivu.

Pored sastanka s predstavnicima lokalne vlasti, održana je i radionica izrade angažiranog videa u prostoru Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske.

Radionica izrade promotivnog videa bavila se izradom video uratka na temu aktivizma mladih u Tomislavgradu i Banja Luci. Sudionici su na ovoj radionici pripremili posljednju fazu izrade angažiranog videa, kratkog dokumentarnog filma. Tema video uratka je aktivizam mladih na području općine Tomislavgrad i Grada Banje Luke, s naglaskom na uspostavu mehanizama utvrđenih entitetskim Zakonima, Zakona o mladima FBiH i Zakonu o omladinskom organizovanju Republike Srpske. Temu su osmislili sami sudionici na edukativnim radionicama prilikom posjete mladih iz Banja Luke Tomislavgradu. Scenarij za kratki film su pripremili sami sudionici. Sudionici su biti angažirani kao pisci, novinari, snimatelji i urednici. Svatko je imao svoju ulogu u timu. Snimanje filma urađeno je na tvrđavi "Kastel" u središtu Banja Luke.