Q-groznica pokosila cijelu farmu koza

Q groznica, Tomislavgrad, koze

Naime, prema rađenim analizama q-groznica je napala njegove životinje.
Prošlog mjeseca je primijetio da se čudne stvari događaju s njegovim životinjama - pobačaj su, kako je kazao za FTV, postali česti.

Odnedavno u štalu ulazi samo s maskom na licu.
Koze je nabavljao u Posušju, Livnu, Ključu. Bile su pregledane i veterinari su tvrdili da su zdravstveno ispravne.

Međutim, vlasnik koza sumnja da su one mogle biti zaražene i u kontaktu sa stadima ovaca koja redovno prolaze ovim područjem.
Županijska inspekcija ne može adekvatno reagirati na ovaj slučaj jer se, za razliku od ranije, u Federaciji BiH q-groznica i klamidioza danas ne suzbijaju po zakonu.
Kako pojašnjava Dubravko Kovačević, direktor Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije, prva izmjena u pravilniku o kontroli q-groznice napravljena je 2005. godine - u odredbama koja uređuje naknade, a 2014. je cijeli pravilnik u kojem su naznačene mjere i upute za ovakav vid oboljenja stavljen izvan snage.
Od ukupno ispitane 124 koze, pozitivne reakcije na brucelozu dale su 3 životinje, na klamidiozu 22, a na q-groznicu 105 životinja.
Mjerodavnim institucijama je upućen dopis u kojem se traži da na odgovarajući način reagiraju u ovom slučaju, jer se životinje moraju eutanazirati, a time je dodatno ugrožena egzistencija ove petočlane obitelji.

livno-online.com