Petar Miloš: Prase miri ljude

Ne radi se o tiskarskoj greški, nego se udruga upravo tako zove. Prilikom njezina osnivanja 2004. godine predlagao sam da se nazovu "Udruga ljubitelja krmaka", ali je njezin idejni začetnik i vječiti predsjednik Jozo Ćurić Zidar to s indignacijom odbio.

- Nismo mi nikakvi ljubitelji, nego krmci - kazao je tada Zidar.

Mnogi su tada "Udruzi krmaka", u čijem je Statutu prva rečenica "Nitko nije trinaesto prase", prognozirali "krmeći vijek", ali ona ne samo da traje deset godina, nego je dobila više podružnica u BiH (Središnja Bosna, Bugojno - Uskoplje) i Hrvatskoj (Split, Korenica, Zagreb), a člansku iskaznicu Udruge s ponosom nosi više od 200 "krmaka".

Na proslavi njihove obljetnice u Šumarskoj kući u Kologaju iznad Tomislavgrada "krmski se žderalo i lokalo", kako veli Zidar.

Krmci iz Splita

Domaćini napunili korita: Slobodan Ćurak, krmak iz Središnje Bosne, donio je šljivu i pečenog odojka, Splićani Ivica Ćosić, Željko Bratim Zele, Nikša Štević, Željko Gruica Gulaš i Branko Bulovan počastili su lozom i vinom, Hercegovci su uletjeli sa žilavkom i blatinom...

Nisu praznih ruku došli ni još neki ugledni članovi "Udruge krmaka", kao što su Slaviša Đurić, pravoslavni pop iz Bugojna, njegov prijatelj Husein Smajić , bugojanski poduzetnik i čelni čovjek "Udruge krmaka" za Bugojno - Uskoplje, koji je svečano proglašen doživotnim predsjednikom te podružnice, te fra Jozo Radoš Đoka, predsjednik udruge "Kap ljubavi", koji veoma dobro surađuje s "Krmcima" koji su mu pomagali u više humanitarnih akcija.

Rodijaka Ćipu posebno se dojmilo kad se počeo kupiti novac za fra Đokinu udrugu i za Mig-Miga, hrvatskog branitelja bez mirovine i dragog čovjeka kojemu Udruga gradi kuću. Kad je Husein Smajić kazao: "Od mene su japija i otvori za Mig-Migovu kuću", Ćipi i Mig-Migu su se suze svrnule.

- To begenišem, rodijače - šapnu mi na uho u onom krmećem roktanju i galami Rodijak. - Političari se tobože slomiše da pomire ljude, a nikako im ne iđe. A obični krmci to rade od šale. Svi misle da sam ja neškolovan i manit čovik. Ali ja sam nešto naučio od Švabe za četerest godina. Čovik je čovik. Pa unda čovik mora bit krmak da bi kaza "krmak je krmak", dakle, čovik je čovik. I svaka čast tom Smajiću. Nu, musliman, a na leđima mu uslikan krmak na majici?! I popu Slaviši, koji je duvanjski pajdaš, a u srpskim novinama piše kako je Duvno ustaški kraj di Srbin ne smi doć. Ali, to je zajebancija, rodijače. Ja to razumim. Samo da se u to ne upetljaju pulitičari, nji ti đava odnijo. A jopet, ne mereš bez nji.

- Rodijače, političari su taka sorta, oće dobit i zadržat vlast na svaki način, pa makar bili krmci - šapće mi Ćipa. - Jopet, ako ćemo pošteno, ne znam zašto je krmak tako omrznut u čitavom svitu. Moreš imat udrugu slavuja, udrugu golubova, udrugu šarana i pastrmki..., ali čim kažeš da si krmak, ka da si mu stavio šaku muva pod rep. A šta ti imaš od slavuja, tice, ribe...?! Eno, u crkvi se uvik govori: Jaganjac Božji.

Pa se ja mislim što se ne bi smilo kazat: Pajcek Božji. Nemoj to pisat, razapet će me na križ. Ja to pričam samo nako, dođe mi na pamet, jeba ti moju pamet. Oću samo kazat da smo nepravedni spram živine. Osim toga, prasac je najsličniji čoviku. Ja sam gleda na televiziji di jedan pametan čovik priča kako je gudin najpametnija živina, samo kratko živi. Pojide svašta ka i čovik, pa smrdi ka svi đavli. Zato svit mrzi krmke. A živi od nji.

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija