Perić: HEP na Buškom jezeru krade milione

Perić, koji živi u Tomislavgradu, optužio je vlasti u BiH da ni ove godine nisu učinile ništa kako bi se napokon i na adekvatan način riješilo pitanje korištenja najveće vještačke akumulacije u ovom dijelu Europe, iako HEP proizvodnjom električne energije od vode iz Buškog jezera godišnje zaradi oko 70 miliona maraka.

"HEP svake godine na Buškom jezeru ukrade milione, a onda hrvatske vlasti iz budžeta pošalju određena sredstva kao pomoć Hrvatima u BiH. Osobno se zalažem da se napokon i iz Hrvatske pokaže transparentnost i precizno iznesu činjenice kako bi se jasno vidjelo koliko iznosi ta pomoć, a koliko Hrvatska na račun Hrvata u BiH svake godine zarađuje u BiH", rekao je Perić novinarima.

On je upozorio da se i u slučaju Buškog jezera radi o iskorištavanju Hrvata iz BiH koji, kako je rekao, mnogo više pune hrvatski budžet nego što ga prazne.

Perić, koji je i zastupnik u Skupštini Livanjske županije, smatra kako je krajnje vrijeme da se u cijelu priču oko Buškog jezera uključe i vlasti na svim nivoima u BiH "kako bi se napokon našlo prihvatljivo rješenje za obje strane, a ne samo za Hrvatsku".

"Za korištenje hidroakumulacije Buško jezero, čija je površina 55,8 kvadratnih kilometara, a energetski potencijal čak za 60 megavata veći od potencijala nuklearne centrale Krško u Sloveniji, HEP godišnje općinama Tomislavgrad i Livno plaća mizernu naknadu od oko tri miliona maraka, ali i tu dolazi do problema zbog lošeg federalnog zakona koji sadrži brojne nelogičnosti koje hitno treba otkloniti", smatra Perić.

Srna