Nijemci žele solarnu elektranu na Duvanjskom polju

Prije mjesec dana stručnjaci za energetiku iz SR Njemačke boravili su u Tomislavgradu kada su obavljeni prvi razgovori s čelnicima općine o mogućnostima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, konkretno, solarnih elektrana, objavio je portal TomislavNews.

Wondracek i njegova ekipa stručnjaka razgovarali su s načelnikom općine Tomislavgrad Ivanom Vukadinom i savjetnikom za gospodarstvo Mijom Zrinušićem. Nijemci su obišli i dvije moguće lokacije za izgradnju solarne elektrane na području duvanjske općine.

-Svaka od lokacija je od 200-300 hektara površine i stručnjaci iz Njemačke su oduševljeni njima, ali sada slijede istraživanja mjerenja i ispitivanja, potrebna za rad elektrana, rekao je Zrinušić za Tomislavnews.com.

Zrinušić je još rekao kako nikakvih problema u samoj općini ne bi trebalo biti oko realizacije ove velike investicije, ali ne zna kako će se ideja, odnosno projekt, administrativno rješavati na većim razinama vlasti, "što se u Federaciji BiH nikad ne zna".

-Želimo vjerovati da je i cijeloj zajednici, ne samo Tomislavgradu, inozemna investicija itekako potrebna, da će sve učiniti kako bi se ovaj projekt realizirao, jer su Nijemci uistinu zainteresirani za ulaganje kapitala u solarnu elektranu, kazao je Zrinušić.