Načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin otjerao investitore!

Stoga se svaka moguća investicija svugdje dočekuje s mnogo većom radošću nego što je to bilo nekada u godinama općega razvoja. Svugdje osim u općini Tomislavgrad! Naime, skupina investitora iz cijeloga svijeta podrijetlom s tomislavgradskoga područja predvođena američkim biznismenom Šolom, čije se bogatstvo procjenjuje na 28 milijardi dolara, registrirala je društvo Delminium d. d. s ciljem investiranja u svoj rodni kraj, prije svega motivirani idejom da pomognu, ali naravno i da spoje ugodno s korisnim, pa da naravno i od tih investicija, koje su kao i do sada itekako uspješno mogli usmjeravati po cijelom svijetu, i profitiraju. Ova skupina od 68 poduzetnika trenutačno u Hrvatskoj i svijetu zapošljava više od 50.000 ljudi. No, ono što im u svijetu bez problema uspijeva, u njihovom rodnom kraju je neostvarivo.

Istražili smo zašto tomislavgradska vlast odgađa u nedogled ulaganje više desetaka milijuna maraka u buškoblatski kraj? U cilju investiranja i ulaganja u svoj rodni kraj koje implicira zaustavljanje iseljavanja pučanstva ovoga kraja, pa čak i povratak već raseljenih, skupina Delminium je napravila projekte izgradnje hotela i popratnih sadržaja u okolici Buškoga jezera. Od općine se tražilo samo građevno zemljište na lokacijama Galin Lakat i Naklo na prostoru Buškog jezera. Međutim, tu nastaju problemi. Natječaj za korištenje građevnog zemljišta na lokacijama Naklo i Galin Lakat objavljen je 10. rujna 2008. Na sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad od 10. lipnja 2009. donesena je odluka o utvrđivanju potrebne planske dokumentacije u postupku dodjele zemljišta na prostoru obuhvaćenom programskom osnovom uređenja prostora oko Buškoga jezera, nakon čega Delminium izrađuje idejno rješenje za uređenje prostora na spomenutim lokacijama, dobiva pozitivno stručno mišljenje o rješenju i provodi javnu raspravu o izgradnji turističko-rekreacijskih sadržaja na Galinom Laktu i Naklu, a na temelju tog idejnog rješenja.

Na sjednici OV-a Tomislavgrad od 10. prosinca 2009. donesena je odluka o usvajanju plana parcelacije za lokacije Galin Lakat i Naklo prema idejnom rješenju projekata, koji je izradio Delminium, a na početne zamisli poduzetnika iz Belgije Sarafina Boščića, rodom iz Prisoja, koji također ima ozbiljne namjere poduprijeti ovakve projekte. Potrebno je naglasiti da je odluka donesena – jednoglasno s namjerom da se konačno može pristupiti proceduri raspisivanja natječaja za dodjelu zemljišta. On je raspisan 26. veljače 2010., a na njega je osim prijave Delminiuma d. d. zaprimljena i prijava Poliklinike “Dr. Ćurković” zaprimljena tek 22. ožujka 2010. Povjerenstvo je uzelo obje prijave kao valjane te OV predložilo sljedeći zaključak:  “Da se parcela označena kao k. č.1002/778, površine 41590 metara četvornih, Grabovica - lokacija Naklo, dodijeli po ponuđenoj cijeni od 299.450,00 maraka Delminiumu d. d. Zidine-Tomislavgrad, jer je to jedina prijava na ovu parcelu, da se parcela označena kao k.č.1573/18, površine 22727 metara četvornih, Korita - lokacija Galin Lakat, dodijeli Poliklinici “Dr. Ćurković” Mostar po ponuđenoj cijeni od 202.000,00 maraka, jer je ista imala 85 bodova prema utvrđenim kriterijima iz Natječaja, dok je ponuda Delminiuma imala 64,81 bod”.
Općinsko vijeće je na sjednici od 12. svibnja burno reagiralo, da bi Klub zastupnika HDZ-a BiH zatražio stanku od pet minuta poslije koje su došli s prijedlogom - poništiti i ovaj natječaj i raspisati treći!
Ante Sladoja, direktor Delminiuma, kaže da je prilikom otvaranja ponuda njegova primjedba bila da protukandidat nije na vrijeme podnio kandidaturu, nego je to učinio na sam dan otvaranja ponuda, što dovodi u pitanje regularnost natjecanja.

O razlozima poništavanja već dvaju natječaja za dodjelu zemljišta oko Buškog jezera načelnik u prošlom mandatu, za čije je vlasti i raspisan prvi natječaj, Zdravko Prka kaže: “Natječaj koji sam raspisao pred kraj mandata poništen je, po mom osobnom mišljenju, samo zato što je novoizabrana koalicijska vlast na samom startu 'vladavine' htjela obezvrijediti sve ono što smo moja opcija i ja radili na pripremi uvjeta za investicije. Nije moralo tako biti, ali prihvaćam da većina uvijek donosi odluke. Očekivao sam da će ponovljeni natječaj biti objavljen puno brže, ali se ta procedura oduljila i kulminirala opetovanim poništavanjem 'svoga' natječaja. Predugo sam u ovom poslu i nikako ne mogu razumjeti odluku o poništavanju natječaja. Preozbiljni su projekti u pitanju da bi se odgovorni u općinskoj vlasti prema njima ovako neozbiljno i površno odnosili”, kazao je Prka.
Trenutačni načelnik Ivan Vukadin (HDZ BiH) o tome što deseci milijuna maraka stoje neiskorišteni i što velika gradilišta nisu u funkciji, ne vidi ništa sporno, tvrdeći kako bi se smjenom povjerenstva samo izgubilo puno vremena kojeg pak, kojeg li apsurda, po njemu nema. Međutim, vremena za poništavanje natječaja ima u nedogled.

“Moja druga bitna primjedba u kandidaturi dr. Ćurkovića bila je da nije provedena procedura usvajanja njegovog idejnog rješenja (na kojoj je Delminium radio godinu i pol dana), a skicom koju je predložila Poliklinika “Dr. Ćurković” očito je da ne prihvaća Idejno rješenje uređenja prostora na Galinom Laktu, koje je usvojilo Općinsko vijeće Tomislavgrada svojom Odlukom iz prosinca 2009. Takva odluka OV-a je 'najjednostavnija', ali pokazuje, nažalost, površnost i neprofesionalnost odgovornih osoba i koliko nam je stalo do potencijalnih investitora koji mogu pokrenuti razvoj kraja uz Buško jezero”, mišljenja je Sladoje.
On također tvrdi da bi ovim projektom ustvari potaknuli druge investitore za ulaganje u ovaj kraj te apsolutno podržava projekt poliklinike, ali uz potrebnu proceduru koju je OV donio svojim odlukama. Nema ništa ni protiv da Poliklinika bude dio čitavoga projekta, jer se ona i te kako uklapa u razvoj zdravstvenoga turizma.
(dnevni list)