Ministar u posjeti Udruzi proizvođača autohtonog livanjskog sira 'Cincar' i farmi 'Tomislavgrad'

Ilija Šljivić, Tomislavgrad, Vlada HBŽ, poticaji, poticaji ovčarstvu, livanjski sir, povratak u domovinu, održiv povratak u BiH, farma
...posjetio je jučer poljoprivredne proizvođače u mjestu Komorani u Livnu i farmu „Tomislavgrad" u Tomislavgradu.

Ministra su u mjestu Komorani u Livnu primili poljoprivrednici okupljeni u Udruzi proizvođača autohtonog livanjskog sira „Cincar".

Domaćini su upoznali ministra s članovima udruge, načinom djelovanja, uvjetima rada, te dosadašnjom suradnjom s županijskim resornim ministarstvom.

Iskazali su svoje nezadovoljstvo poticajima kako iz federalnog, tako i iz županijskog Proračuna. Predlažu da se poticaji na županijskoj razini izmjene, kako bi kooperanti koji su prijavljeni u sustavu poticaja ostvarivali poticaj po muznom grlu, bez obzira da li se vrši otkup mlijeka ili ne i da se poticaji ovčarstvu nastoje isplatiti po odrasloj ovci, a ne po stadu, kako je to do sada bio slučaj.

Isto tako traže da se iz Proračuna Hercegbosanske županije za 2014. godinu osiguraju sredstva za čišćenje kanala u Livanjskom polju u mjestu „Table", kako bi se osiguralo napajanje stoke i navodnjavanje obradivih poljoprivrednih površina.

Ministar je pri posjeti farmi „Tomislavgrad" u Tomislavgradu iskazao zadovoljstvo viđenim, ponajviše što ova farma zapošljava 40 djelatnika i činjenicom da se tu dnevno proizvede 11.200 litara mlijeka. Ukupno je na farmi 1200 grla stoke, od čega 540 muznih grala i 200 steonih junica, a vlasnik pored problema s pripremom hrane zbog protekle sušne godine nije iskazao dodatne probleme.

Ministar Šljivić je kazao da su iz svih dosadašnjih posjeta poljoprivrednim proizvođačima koji se bave ovčarstvom i govedarstvom uočeni isti problemi, te da će Ministarstvo kroz izmjene načina poticaja pokušati udovoljiti zahtjevima poljoprivrednika.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.