Duvanjska Venecija, tomislavgradska sela odsječena od svijeta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petar ima sreću što je ostao na lijevoj obali, pa ima vezu sa svijetom preko Kongore, dočim Slavko i Branko moraju pješice prevaliti tri kilometra da bi došli na cestu.

− Ovo je nezapamćeno − kaže Petar.

− Evo, već dva dana kiša ne pada, ali vodostaj se povećava. Već se izliva na magistralu kod Kovačkog mosta. A kod njega je također voda izbacivala zmije iz zemlje. Već šest dana nema ni nastave u duvanjskim školama, a najteže je stanje u Lipi, te selima ispod Ljubuše Vedašiću, Letki, Sarajlijama, Kuku i Lugu. Voda je naprosto razorala asfalt, ušla u podrume, garaže, pa i dnevne boravke.

Općinski načelnik Ivan Vukadin proglasio je stanje elementarne nepogode, a u goleme štete uvjerili su se županijski premijer Nediljko Rimac i predsjednik Županijske skupštine Drago Stanić, obećavši pomoć. Građani mogu štetu prijaviti na općinskom šalteru.

Rimac je kazao da će Županija, premda je u besparici, pomoći ljudima, dodavši da bi se u saniranje štete trebala uključiti i Federacija, kao i Republika Hrvatska. Premda se radi o elementarnoj nepogodi, njoj je pogodovao i ljudski čimbenik, barem što se tiče cesta. Naime, mnogi su propusti za vodu začepljeni, a na puno mjesta nisu ni postavljeni.

Na Ponoru, koji guta sve duvanjske vode, plove po površini goleme količine otpada – dasaka, kanti, plastičnih boca, kanistera, trske... Ekolozi upozoravaju da na mogućnost da taj otpad može reducirati propusnost ponora, zbog čega bi ubuduće poplave mogle biti češće.

slobodna dalmacija