Svijeće za Vukovar u Čapljini i Širokom

Više od tisuću čapljinskih učenika Osnovne škole ''Vladimir Pavlović" Čapljina i Srednje škole Čapljina, te žitelja općine na poseban su način obilježili 19. obljetnicu pada i velike žrtve herojskog grada Vukovara. Spomen na Vukovar održan je na Trgu hrvatske slobode, gdje je upriličen recitacijski program učenika Osnovne i Srednje škole, a sve je okončano paljenjem tisuća svijeća ispred velike spomen ploče hrvatskih žrtava 2. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Sve je počelo ispred Osnovne škole ''Vladimir Pavlović" gdje se formirala dugačka kolona učenika sa ravnateljem Zoranom Bukmirom i nastavnicama, a njima su se priključili i čapljinski srednjoškolci, te na kraju i sami građani. Čapljinska ''vukovarska kolona sjećanja" prošla je kroz cijeli grad i završila na Trgu hrvatske slobode. Na čelu kolone su bile baklje, a svi su u rukama nosili svijeće koje su na kraju i položili na trgu.

Dirljivu impresiju ''Na pragu prolaznosti" okupljenim je na trgu najprije čitala nastavnica Nevenka Sulić, a sa recitacijama i čitanjem zapisa vukovarskog novinara-izvjestitelja Siniše Glavaševića pridružili su joj se učenici Osnovne i Srednje škole.

U ime Općine Čapljina skupu se obratila Anđelka Udženija, pomoćnica načelnika za opću upravu.

''Pad Vukovara predstavlja najveću i najkrvaviju borbu hrvatskog naroda za slobodu, pa nam je svima svetinja prisjećati se strahota koje su tih dana proživljavali civili i branitelji herojskog Vukovara. Ovaj spomen na Vukovar u Čapljini postaje tradicija i time obilježavamo prošlost ali i gradimo budućnost. "- poručila je Anđelka Udženija.

Dojmljiv skup na Trgu hrvatske slobode završio je masovnim paljenjem svijeća i molitvom za sve poginule hrvatske branitelje i civile Vukovara i Domovinskog rata.
čaportal

Na Trgu širokobrijeških žrtava, najmlađi ali i najaktivniji vod Jasterbovi Odreda izviđača Široki Brijeg, ispred križa, u spomen-akciji 'I u Hercegovini Vukovar svijetli' zapalio je svijeće u znak sjećanja na vukovarske žrtve.

Mladi širokobriješki izviđači su se spontano okupljali i glasno molili za vukovarske mučenike ali i za sve žrtve i stvarne invalide Domovinskog rata. Želja im je, moglo se čuti, da mladi u Hercegovini nikada ne zaborave poginule branitelje, osobito branitelje i građane Vukovara, koji su, kako je rečeno, podnijeli mučeništvo za hrvatsku slobodu. Njihovo mučeništvo, kazali su, obvezuje ih da nikada ne zaborave heroje koji su imali trajne ideale, a to su Bog, Domovina i obitelj!
abc.portal.info