Svećenik tužio franjevca: svjedočio i policajac koji je spriječio sukob

Fra Martin Planinić optužen je da je uzurpirao crkvu, župni stan i sporedne prostorije župe sv. Ante Padovanskog - Tepčići.

Njega je tužio don Tomislav Ljuban koji je kao dijecezanski svećenik trebao preuzeti župu Tepčići, ali mu je fra Martin nije dao.

Najprije je svjedočio svjedok tužiteljstva Marinko Jerkić, policajac PS-a Čitluk.

Misa samo na - grobljima!

- Zahtjev za našu asistenciju na Tepčićima poslali su 7. ožujka 2008. fra Martin i don Tomislav. U crkvenom dvorištu bio je veći broj građana vjernika. Pola sata poslije nas došao je don Tomislav s drugom skupinom vjernika. Oni su pred crkvenim dvorištem na cesti imali vjerski obred – Put križa, što je trajalo pola sata. Nakon što je obred završio, razišli su se. Bilo je obostranih dobacivanja, ali fizičkog kontakta između njih nije bilo. Mi smo još malo iza njih ostali i vratili se – kazao je policajac Jerkić.

Zatim je tužiteljstvo u svojstvu svjedoka predložilo don Tomislava Ljubana.

- Martin Planinić, bivši redovnik Manje braće, uzurpirao je župni dvor počev od 10. kolovoza 2004. kada sam imenovan upraviteljem župe Ploče-Tepčići na temelju dekreta mjesnog biskupa msgr. Ratka Perića - kazao je don Tomislav, te nastavio: 

- Zbog fizičke nemogućnosti, nisam se uselio u župnu kuću zato što se u navedenoj župnoj kući nastanio vlč. Martin Planinić. On je meni onemogućavao ulazak u prostorije župne kuće i djelovanje u župnoj crkvi. Prisiljen sam stoga pastoralno djelovati na grobljima spomenute župe.

- U dva-tri navrata, kada sam mu donosio poštu, uspjeli smo razgovarati unutar prostorija župne kuće o samoj problematici župe i našeg djelovanja. Tada sam predlagao da obojica boravimo zajedno u župnoj kući i da odredimo u župnoj crkvi termine kako se ne bi susretali vjernici koje bismo pastorizirali velečasni Martin i ja. To je bio naš razboriti dogovor budući da su župljani gradili crkvu i župnu kuću i kapelice na grobljima – kazao je don Tomislav.

slobodna dalmacija