Svečano otvoreno prvo privatno sveučilište u Hercegovini

Nakon intoniranja akademske himne „Gaudeamus igitur“ na svečanosti otvaranja Sveučilišta/Univerziteta Hercegovina dekani triju fakulteta koji čine ovo sveučilište predstavili su svoje fakultete, njihov sadržaj i djelatnosti.

Govoreći o Fakultetu za menadžment resursa CKM iz Mostara dekan ovog fakulteta prof. dr. Zoran Trputec je kazao: „Fakultet se sastoji od pet znanstvenih programa i dva znanstvena područja sa preddiplomskim, diplomskim i uskoro postdiplomskim nastavnim programom. Udružili smo se u Sveučilište na akademskim osnovama, na znanosti i obrazovanju. Našu univerzalnost potvrđujemo obrazovanjem ne samo na jezicima konstitutivnih naroda u BiH već tradicionalno i na engleskom jeziku kao i brojnim akademskim vezama kojima otvaramo vrata prema svijetu ali i iz svijeta prema nama."

Doc. dr. Marijana Šećibović dekanica Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenka Brkića u svom govoru okupljenim uzvanicima je kazala kako je ovaj fakultet utemeljen s nakanom da obrazuje i profilira studente u društvenim znanostima a da je njegova posebnost u odnosu na druge red sa malim brojem studenata što omogućuje potpunu posvećenost studentu kao individui. „Ukoliko se budu uvažavali kriteriji kompetentnosti, znanja, stručnosti, profesionalnosti, odgovornosti i uspjeha uvjerena sam da ćemo pobijediti na natjecanju za najbolje sveučilište u Hercegovini." -kazala je dekanica Šećibović.

Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije iz Mostara njegov dekan prof. dr. Refik Šećibović predstavio je kao fakultet sa vizijom promicanja etičkih vrijednosti, odgovornosti prema čovjeku, zajednici i prirodi, stavljajući naglasak na razumijevanje i poštivanje raznolikosti. Fakultet ima želju da BiH preko ovog studija dobije vrhunske diplomate i napravi iskorak prema modernim odnosima u svijetu.

Svečano otvoreno prvo privatno sveučilište u Hercegovini

Okupljenima se obratio i predsjednik Vlade HNŽ-a Srećko Boras koji je rekao kako do sada u svom mandatu nije imao prilika da u dva dana prisustvuje značajnim događajima kao što su izdavanje dozvole za rad odijelu Američkog univerziteta u Mostaru i svečanom otvaranju prvog privatnog fakulteta u Hercegovini. Boras je u svom govoru rekao i kako je Mostar prije rata bio između ostalog prepoznatljiv po industrijskoj proizvodnji a da je nakon rata postao obrazovno središte.

"Ono po čemu će Mostar i HNŽ biti prepoznati su četiri sveučilišta i preko 20000 studenata, ponosan sam da je Mostar očigledno najznačajnije obrazovno središte ne samo u BiH nego i šire.", kazao je Boras.

Čast da svečano otvori novo sveučilište pripala je njegovom dekanu prof. dr. Milenku Brkiću. „Na samom smo početku i ne možemo govoriti o rezultatima, o uspjesima i neuspjesima, ostaje mi samo da ovdje pred vama i cjelokupnom javnošću izrazim spremnost našeg mladog Sveučilišta da se svojim stručnim, znanstvenim i drugim potencijalima nastoji što prije integrirati u visokoobrazovni prostor BiH. S punom odgovornošću i izuzetnom čašću u ime svih djelatnika Sveučilišta prihvaćam i potvrđujem izjavu europskih rektora Magna Charta Universitatum.", izjavio je rektor Brkić.

Prihvaćajući ovu izjavu Sveučilište/Univerzitet Hercegovina postaje središte kulture, znanja i istraživanja u prenošenju mladima znanja koja pridonose razvoju društva, ističući autonomiju sveučilišta kao važan preduvjet, te neophodnost nezavisnosti od politike i ekonomije. Magna Chartina temeljna načela su: autonomija sveučilišta, neodvojivost nastave i istraživanja sveučilišta, sloboda istraživanja i nastave, uloga sveučilišta u postizanju sveopćeg znanja, te potreba različitih kultura za međusobnim upoznavanjem.

Nakon rektorova govora uslijedio je mini-koncert na kojemu su nastupili prijatelji sveučilišta, magistar docent Vladimir Marković na violini, Nikola Ćurković također na violini uz pratnju profesorice magistre Julije Šulović. Glazbenici su izveli: Sonatu u g-molu Fridricha Handla, „Baladu" i Elegiju" Ante Grgina, te „Preludij" i „Allegro" Fritza Krajnclera, kao i „Pastoral" Borivoja Popovića.

Pored svečanog otvaranja u Međugorju se održava i međunarodni znanstveni simpozij „Perspektive javnih i privatnih visokoobrazovnih institucija u Jugoistočnoj Europi" koji traje i danas a prilika je da se progovori o izazovima koji stoje pred visokoobrazovnim institucijama.

izvor: pogled.ba